Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для погашення заборгованості із зарплати на державних підприємствах будуть задіяні всі важелі впливу

4 квітня 2013 - 16:13

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул провів урядову селекторну нараду з питання погашення заборгованості із заробітної плати. У запорізькій селекторній студії ВАТ «Укртелеком» працювали перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко та заступник голови ОДА Андрій Гамов.

На початок березня заборгованість із зарплати в країні становила 1,1 млрд. грн. При цьому 54% від цієї суми складає борг економічно активних підприємств. За оперативними даними у березні українські підприємства знизили борги до 978 млн. грн. Проте за цей же час на деяких територіях – Київська, Донецька, Одеська та Миколаївська області - допущено нарощення заборгованості.

Найбільше заборгували працівникам підприємства Донецького, Харківського, Луганського, Львівського та Київського регіонів, а також м. Києва.

- Погашення заборгованості із заробітної плати є одним із ключових напрямів роботи центральних та місцевих органів влади. Президент України поставив завдання: до кінця року ліквідувати борги на економічно активних підприємствах, - повідомив О. Вілкул. При цьому він зауважив, що відповідні графіки погашення боргів надали тільки три території – Запорізька, Луганська та Чернівецька області.

Також у ході наради  розглянуто ситуацію на державних підприємствах, які перебувають в управлінні профільних міністерств та відомств. Так, найскладніша ситуація склалася на підприємствах, які підпорядковані ДК «Укроборонпром», їх загальний борг сягає вже 185 млн. грн. При цьому, протягом останніх трьох місяців вони продовжують збільшувати цю цифру. Понад 75 млн. грн. накопичили підприємства Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ще 54 млн. грн. – Фонду державного майна України.

Як доповів урядовцю перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Віктор Ємельяненко, підприємства ДК «Укроборонпром» (КП «НВК «Іскра», ДП «Радіоприлад», , Запорізьке СКБ Авіаційних бортових систем) не виплатили вчасно працівникам 22,5 млн. грн.. Підприємства Фонду державного майна України (Бердянський державний завод скловолокна, ПАТ «Азмол», ПАТ «Азовкабель» та ін.) – 10,4 млн. грн. На трьох підприємствах Мінрегіонбуду України (ЗДП «Кремнійполімер», ДПІ «Запоріжцивілпроект», ДП НІІ «Проектреконструкція») накопичено 7,4 млн. грн. боргу.

- Прошу налагодити співпрацю не тільки з профільними міністерствами та відомствами, а й з безпосередніми керівниками підприємств. Усі вони працюють в єдиному правовому полі країни, а відповідно на кожного з них можна знайти правомірні важелі впливу, які змусять їх переглянути свою позицію та активізувати роботу із виплати заборгованості. Також прошу активно долучати до цієї діяльності правоохоронні органи, - доручив  Запорізькій обласній виконавчій владі Віце-прем’єр-міністр України О. Вілкул.

Загалом, за оперативними даними райдержадміністрацій протягом березня в області заборгованість  зменшено на 12, 7 млн. грн., і на початок квітня її сума становила 43,6 млн. грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market