Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область готується до зустрічі пасхальних свят

8 квітня 2013 - 13:46

Область готується до зустрічі пасхальних свят

Комплекс заходів, які будуть проводитися в Запорізькій області щодо підготовки до пасхальних свят, обговорили учасники апаратної наради в облдержадміністрації.

За словами міського голови Запоріжжя Олександра Сіна в обласному центрі план підготовки міста до пасхальних свят було затверджено на засіданні виконавчого комітету міської ради наприкінці лютого. Серед головних завдань, які потребують особливої уваги влади – ремонт доріг, що ведуть до храмів та цвинтарів, організація додаткових автобусних маршрутів у Великдень та в поминальний день, наведення порядку на кладовищах міста.

- Ми плануємо роботу на дев’яти основних кладовищах міста та шести безгосподарних. Це прибирання сміття на підготовчому етапі та у сам поминальний день, організація підвозу води, організація додаткових маршрутів. Також опрацьовуємо комплекс заходів щодо наведення порядку на місцях  воїнських поховань. Також плануємо провести кілька суботників із залученням людей та техніки комунальних підприємств міста, - поінформував Олександр Сін.

Міський голова Запоріжжя повідомив, що за дорученням голови облдержадміністрації фахівці опрацювали питання введення додаткової охорони на кладовищах та їх освітлення. Додаткові витрати на ці заходи складуть 1,8 млн. грн.  на організацію охорони та 1,8 млн. - на освітлення.

Готуватися до зустрічі Великодня необхідно не лише практично, але й духовно,  наголосив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

-Гроші знайдемо і порядок буде наведено. Також треба вести активну просвітницьку діяльність. Необхідно ловити та нещадно карати тих, хто руйнує могили. Ми маємо прививати культуру в усіх напрямках. Адже у нас іноді молодь ходить до церкви на Великдень або на кладовище у поминальний день, як на першотравневу демонстрацію. Люди мають розуміти: якщо ти  прийшов до церкви відповідно духовно не підготовленим, краще туди зовсім не ходити, адже це блюзнірство та гріх, - зауважив очільник регіону.

Саме на цьому акцентував увагу і архієпископ Запорізький та Мелітопольський Лука. Змінювати ставлення людей до таких важливих церковних свят – завдання не лише церкви, а й освіти, громадськості, ЗМІ та влади,  вважає владика Лука. Особливо в питаннях, пов’язаних з освяченням та вживанням алкоголю під час пасхальних свят.

- У церкві освячувати можна лише куличі, яйця та сирні пасхи. Навіть м’ясні вироби приносяться для освячування лише до дому священика, а не до церкви. Я вже не кажу про алкоголь. Поминання спиртними напоями необхідно замінити молитвою, роздачею милостині, - підкреслив архієпископ Лука.

Також архієпископ Лука зазначив, що офіційним днем для поминання померлих церква визначає вівторок, а не неділю. Тому краще  саме в цей день – Радуницю – вшанувати пам’ять тих, кого вже немає поряд.

Підготовка до пасхальних свят – це перш за все духовне очищення,  наголосив архієпископ Запорізький та Мелітопольський Лука. Тому не випадково, що саме в ці дні в Запорізькій області продовжується благодійний марафон «Любов милосердствує». За проміжними підсумками під час цього марафону благодійники вже пожертвували майже мільйон гривень для хворих дітей. Крім того  майже 900 запоріжців у рамках цієї шляхетної  акції здали кров.  

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят