Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Щороку в області відбувається понад 70 міжнародних та всеукраїнських фестивалів за участю дітей та молоді

8 квітня 2013 - 16:29

Щороку в області відбувається понад 70 міжнародних та всеукраїнських фестивалів за участю  дітей та молоді

Президент України Віктор Янукович проголосив 2013 рік Роком дитячої творчості. У зв’язку з цим в області посилено роботу з підростаючим поколінням та організовано низку заходів, спрямованих на всебічний розвиток дітей.

- Сфера культури та мистецтва надає молоді можливість творчої реалізації, самовираження, пропагує моральні та сімейні цінності, виховує почуття регіонального патріотизму. Основними формами роботи з підростаючим поколінням залишаються пізнавально-навчальні заходи, конкурси, розважальні програми, екологічні десанти на о.Хортиця та інші історичні об’єкти тощо, - зазначила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева.

За словами посадовця, в установах клубного типу працюють близько 600 молодіжних творчих формувань та клубів за інтересами, в яких займаються понад 20 тисяч дітей.

Важливу роль у духовному та інтелектуальному розвитку дітей та молоді відіграють бібліотечні заклади, де проводяться різноманітні пізнавальні заходи, диспути, майстер-класи, організовується обговорення актуальних для дітей та молоді проблемних питань. Нині бібліотечним обслуговуванням охоплено 50% запоріжців юнацького віку.

Регіональний патріотизм розвивається за рахунок залучення молоді до відродження народних традицій, знайомства з історико-культурними об’єктами та музейними експозиціями, присвяченими історії Запорізького краю.

Робота з організації дозвілля дітей та молоді здійснюється закладами культури в тісному контакті з громадськими та релігійними організаціями, правоохоронними органами, військовими комісаріатами, спортивними об’єднаннями та молодіжними формуваннями.

- Про ефективність цієї роботи свідчить той факт, що учасники художньої самодіяльності вкрай рідко здійснюють правопорушення та знаходяться на обліку в інспекції у справах неповнолітніх, - підкреслила Ірина Конарева.

Розвиток фестивального руху в області також спрямований на вдосконалення дозвілля дітей та молоді,  на підвищення рівня виконавчого мистецтва. Щороку в області проводиться понад 70 знакових міжнародних та всеукраїнських фестивалів, культурний календар нараховує понад 60 тисяч культурно-дозвільних заходів.

Цього року вже проведено Всеукраїнський фестиваль «Хортицький Кобзар», Міжнародний фестиваль піаністів Володимира Віардо, нещодавно завершився Міжнародний фестиваль «Акорди Хортиці» та інші.

Також цього року відбудеться Міжрегіональний фестиваль духовного хорового співу «Христос воскрес», обласний фестиваль «Поетичний травень», ХІ Міжнародний пленер-виставка «Хортиця крізь віки - 2013», фестиваль духовної та естрадної музики «Таврійські сурми» у м.Мелітополь, XVII Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості «Топ-Топ» у м.Бердянськ, Всеукраїнський фестиваль гончарного мистецтва «Гончарі на Хортиці», регіональний молодіжний фестиваль національних культур «Приазовський Інтер-фолк» у смт Приазовське, фестиваль національних культур «Всі ми діти твої, Україно» у м.Мелітополь, IV Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», XVII Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім.Анатолія Єрмака, обласний тур IV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім.Павла Вірського тощо.

- У рамках Року дитячої творчості під патронатом голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка в Запоріжжі з 15 по 19 травня триватиме І Всеукраїнський дитячо-молодіжний фестиваль «Краса і гордість козацького краю», переможці якого візьмуть участь у всеукраїнських фестивалях, у тому числі  в Києві. Крім того, Міністерством культури України в усіх регіонах проводяться творчі огляди-конкурси дитячих колективів мистецького та вжитково-прикладного напряму. Переможці візьмуть участь у заключному гала-концерті та виставці, які відбудуться наприкінці року в Національному палаці мистецтв «Україна», - підсумувала Ірина Конарева.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят