Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розвиток електроенергетики та інфраструктурних секторів економіки

Віктор Ємельяненко: «Наше завдання – максимально скоротити споживання природного газу в усіх галузях»

12 квітня 2013 - 10:11

Віктор Ємельяненко: «Наше завдання – максимально скоротити споживання природного газу в усіх галузях»

Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко взяв участь у спільній нараді з питань вжиття заходів щодо економії природного газу на підприємствах з виробництва теплової енергії та гарячої води, яка відбулася в Києві під головуванням Віце-прем’єр-міністрів України Юрія Бойка та Олександра Вілкула. У ній також взяли участь Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Темник,голова правління НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін та інші.

Відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича «Про Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» забезпечено розробку та погодження 27 регіональних програм модернізації систем теплопостачання. При цьому пріоритетним завданням визначено скорочення споживання природного газу протягом найближчих п’яти років.

Крім того, організовано  розробку схем оптимізації теплопостачання населених пунктів. На сьогодні розроблено та включено до реєстру Мінрегіону 171 таку схему.

Скорочення споживання природного газу на підприємствах комунального господарства може відбуватися шляхом упровадження низки заходів, а саме модернізації виробництва теплової енергії, модернізації мереж теплової енергії та термомодернізації будівель житлового фонду і соціальної сфери.

Модернізація виробництва теплової енергії передбачає переведення котельних на альтернативні види палива, заміну застарілого енергоємного котельного обладнання, переведення опалення на районні та індивідуальні блочно-модульні котельні, 100-відсоткове оснащення підприємств теплоенергетики технологічними засобами обліку відпуску теплової енергії.

До модернізації мереж теплової енергії входять заміна теплових мереж, які перебувають у ветхому та аварійному стані, впровадження переходу на індивідуальні теплові пункти, розробка та затвердження схем розвитку систем теплопостачання та визначення оптимального співвідношення централізованого, децентралізованого, автономного та індивідуального опалення на підставі визначених теплових навантажень.

Як повідомив Віктор Ємельяненко, з метою впровадження енергозберігаючих заходів та енергоефективних технологій на підприємствах усіх сфер господарювання та для сприяння розвитку використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії в області діє Регіональна програма підвищення енергоефективності Запорізької області.

- Наразі обласна влада здійснює аналіз споживання природного газу за останні п’ять років та визначає, де можна скоротити його споживання шляхом переходу на альтернативні види палива. Особлива увага приділятиметься залученню інвестицій у цю галузь та створенню привабливих умов для бізнесу. Також в області буде активізовано роботу з переведення багатоповерхових будинків на автономне опалення, - повідомив Віктор Ємельяненко.

Одним з постійних джерел економії природного газу є використання вторинних газів виробничого походження та скидного тепла на підприємствах металургійного комплексу області. За рахунок використання штучних газів на підприємствах металургії скорочення споживання природного газу за 2012 рік склало 541,1 млн. куб. метрів.

Наприклад, з метою економії природного газу на ПАТ «Дніпроспецсталь» впроваджено низку заходів, за рахунок яких було зекономлено 130 тис. куб. метрів природного газу.

На МК «Запоріжсталь» упровадження в промислову експлуатацію установки для вдування пиловугільного палива в доменні печі дає можливість економити більше третини природного газу від загального споживання комбінатом. Також за рахунок будівництва енергетичного комплексу впроваджено утилізацію доменного газу з подальшим виробництвом електроенергії, завдяки чому щороку виробляється понад 80 млн. кВт/год додаткової електроенергії. Крім того, в промислово-тваринницькому комплексі «Запоріжсталь» за рахунок утилізації відходів життєдіяльності тварин з подальшим виробництвом біогазу було зекономлено 375 тис. куб. метрів природного газу.

У рамках положень Кіотського протоколу впроваджено високотехнологічний проект з встановлення на ПАТ «Запоріжкокс» першого та другого турбогенераторів загальною потужністю 12 МВт, які забезпечують підприємство власною електроенергією на 60% від загальної потреби. Виробництво додаткової електроенергії за рахунок використання коксових та димових газів призвело до зменшення викидів оксидів вуглецю на 90%, оксидів азоту – на 40%, концентрації твердих речовин – у три рази.

На підприємствах харчової та переробної промисловості - ПАТ «Запорізький оліяжиркомбінат», ПАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» та ПрАТ «Мелітопольський олійноекстракційний завод» виробництво пару за рахунок спалювання 70 тис. тонн лушпиння соняшника дало можливість заощадити в 2012 році 35,9 млн. куб. метрів природного газу.

- В області постійно проводиться робота з оптимізації системи теплопостачання, впровадження когенераційних установок, будівництва нових котелень за новітніми ресурсозберігаючими технологіями. Так, на АТ «Мотор Січ» розроблена когенераційна енергозберігаюча установка «Теплоенергетичний комплекс-3», яка дозволяє виробляти 2,5 МВт електроенергії та 5,6 Гкал/год теплової енергії для забезпечення внутрішніх потреб підприємства та житлового масиву в Запоріжжі. Економія електроенергії минулого року склала 3,87 млн. кВт/год, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, на територіях упроваджуються інноваційні енергоефективні проекти з використанням місцевих альтернативних видів палива, що значно знижує залежність від постачання імпортованих та привізних видів палива, таких як природний газ та вугілля, а також розвивається місцеве виробництво паливно-енергетичних ресурсів. Зокрема, в Оріхівському районі протягом 2011-2012 років 12 об’єктів бюджетної сфери переведені на альтернативний вид палива – пелети, що надає змогу щороку економити понад 700 тис. куб. метрів природного газу.

В області розпочато реалізацію проектів з дегазифікації полігонів твердих побутових відходів у рамках зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. З чотирьох проектів, які реалізуються в Україні, три – в Запорізькій області (Мелітополь, Бердянськ та Енергодар).

Також посадовець доповів про будівництво Ботієвської вітрової електростанції, де вже встановлено 30 вітрових агрегатів потужністю 90 МВт, а загальна проектна потужність станції складає 200 МВт. Ця станція – частина вітропарку «Приазовський», запланована потужність якого – 500 МВт.

У Токмацькому районі восени минулого року відбулося відкриття першої черги комплексу сонячних електростанцій потужністю 1,5 МВт. Загальна потужність комплексу складатиме 15 МВт.  Також нині реалізуються проекти будівництва сонячних електростанцій на території Запорізького, Мелітопольського та Приморського районів.

- Минулого року Запорізька область стала одним з переможців проекту Європейського Союзу та Організації об’єднаних націй, отримавши фінансування для реалізації восьми енергетичних проектів сільських громад, а також для закупівлі мобільної лабораторії для проведення енергоаудиту бюджетних установ, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За підсумками наради  прийнято рішення про створення робочої групи Кабінету Міністрів України на чолі з Юрієм Бойком та Олександром Вілкулом. У десятиденний термін усі регіони України повинні підготувати план заходів з економії природного газу на територіях та надати його робочій групі. Відповідно до наданих матеріалів буде розроблено план спільних дій центральної влади та регіонів країни.

Перед органами влади всіх рівнів постає завдання приступити до роботи негайно, щоб розпочати черговий опалювальний сезон з серйозною складовою з економії природного газу.

 

 

Довідкова інформація:

Минулого року до Державного агентства екологічних інвестицій України в рамках Кіотського протоколу направлено 159 проектів бюджетних установ Запорізької області на загальну суму майже 305 млн. грн.

З них 72 проекти на загальну суму майже 157 млн. грн. погоджені Прем’єр-Міністром України для їх подальшого фінансування та реалізації. На сьогодні вже ведуться роботи на 23 об’єктах на загальну суму майже 50 млн. грн. Уже проведено конкурс і визначено підрядників ще по 49 об’єктах соціальної сфери на загальну суму майже 107 млн. грн.

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області