Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Центр і регіони координують дії щодо проведення комплексу весняно-польових робіт

16 квітня 2013 - 10:48

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді, яка проходила під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України Сергія Арбузова та була присвячена  питанням проведення весняно-польових робіт.

Як зазначив, відкриваючи нараду, Сергій Арбузов, складні погодні умови, які склалися в Україні навесні, викликають стурбованість у фахівців агропромислового комплексу. Тому сьогодні задля успішного проведення та завершення комплексу весняно-польових робіт необхідна чітка координація в роботі всіх представників галузі та влади.

- Весна запізнилася на два-три тижні в зоні Лісостепу і Полісся, у зв’язку з чим посівна кампанія в цих регіонах розгортається повільно, в окремих роботи ще не розпочали, а часу залишається дуже мало, щоб провести сівбу зернових культур ранньої групи в оптимальні строки. Наразі завдання стоїть однозначне: необхідно зробити все, щоб комплекс весняно-польових робіт був проведений у повному обсязі, якісно, в стислі терміни, - наголосив Перший віце-прем’єр-міністр.

Під час селекторної наради обговорювалися питання стану посівів озимих, структура посівних площ, забезпеченість насінням, мінеральними добривами, засобами захисту рослин та фінансовими ресурсами господарств регіонів. 

За даними, які навів Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, станом на 12 квітня сівбу ранніх ярих зернових та зернобобових культур в Україні проведено на площі 1466 тис. га або 50% від прогнозу. На даний час посівна проводиться в 21 регіоні країни. В тому числі завершено роботи в Миколаївській, Херсонській, Одеській, Дніпропетровській областях та АР Крим.

У Запорізькій області в 2013 році заплановано посіяти ярі культури на площі 837,9 тис. га, в тому числі ранніх зернових та зернобобових на площі 202,5 тис. га.  Станом на 12 квітня ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяно 168 тис. га, що складає 83% від плану. Агропідприємства регіону вже приступили до посіву круп’яних культур.

Під час наради керівники регіонів України також озвучили низку проблем,  для вирішення яких потрібне втручання центральної влади. Серед них – відновлення меліорації, можливі зміни в оподаткуванні галузі, недостатня кількість кредитних ресурсів та їх висока вартість.

Як зазначив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, ці проблеми турбують і запорізьких аграріїв.

- Ця нарада відбулася дуже своєчасно. Питання щодо можливих змін у оподаткуванні галузі сільського господарства необхідно озвучувати перед Прем’єр-міністром. Система оподаткування не може змінюватися. Це питання необхідно порушувати, щоб аграрії мали можливість спокійно працювати. Мій девіз - не заважати сільгоспвиробникам самому і не дозволяти робити це іншим. Усі мають працювати на аграріїв. Наше спільне завдання –  дати врожай,  - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Урожай цього року в Запорізькій області  буде не лише добрим, а рекордним – таке переконання висловив Олександр Пеклушенко, спираючись на прогнози фахівців, сприятливі погодні умови та хід весняно-польових  робіт у регіоні.   

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»