Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Гальмування курсу на гуманізацію кримінального процесу є неприпустимим – Президент України

19 квітня 2013 - 16:15

Гальмування курсу на гуманізацію кримінального процесу є неприпустимим – Президент України

Президент України Віктор Янукович наголошує на неприпустимості гальмування курсу на гуманізацію кримінального процесу, який розпочато з прийняттям Кримінального процесуального кодексу.

«Норми Кримінального процесуального кодексу - це не красиві декларації. Це реально діючі норми права, і вони мають неухильно виконуватися», - сказав Глава держави під час виступу на Всеукраїнській нараді працівників прокуратури.

За словами Президента, він і надалі уважно аналізуватиме результати застосування положень цього акту. «Будь-які спроби ігнорування змін, вихолощення їхнього змісту, безініціативне та недбале ставлення до своїх обов’язків отримають відповідну реакцію з мого боку», - зазначив Віктор Янукович.

Він наголосив, що керівники прокуратури та правоохоронних органів повинні запровадити постійний контроль виконавчої дисципліни, моніторинг практичного втілення норм нового Кодексу.

«Наші співвітчизники повинні відчути, що прийняття цього Кодексу здійснювалося виключно в їхніх інтересах, з метою забезпечення законності, зміцнення правопорядку та підвищення рівня захищеності основоположних прав і свобод громадян», - підкреслив Президент.

Крім того, Віктор Янукович вимагає від правоохоронців неухильного виконання норм нового Кримінального процесуального кодексу, незважаючи на певні труднощі при переході від законодавчих ініціатив до практичного втілення напрацьованих ідей.

Глава держави зазначив, що органи внутрішніх справ не до кінця активізували свої зусилля у цьому напрямку.

«Сподіваюся, що це не пов’язано зі свідомим бойкотуванням нових норм, а викликано об’єктивними труднощами перехідного етапу. Вимагаю від органів внутрішніх справ діяти більш ініціативно та відповідально, забезпечивши неухильне виконання та додержання всіх законодавчих вимог», - наголосив Президент.

За словами Глави держави, за 5 місяців дії нового Кримінального процесуального кодексу громадянами внесено як застави більше 65 мільйонів гривень, у той час як за весь 2012 рік така сума складала 44 мільйони, а за 2011 рік - трохи більше 9 мільйонів гривень.

Віктор Янукович зазначив, що завдяки позитивним досягненням у застосуванні запобіжних заходів, декриміналізації відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності на 35% зменшилася кількість осіб, які утримуються під вартою. Також, за його словами, кількість дозволів на проведення обшуків після набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом зменшилася майже наполовину.

«Встановлення чітких термінів проведення досудового розслідування, а також періодичний перегляд судом застосованих запобіжних заходів дозволив нам подолати негативну ситуацію, коли у нашій державі громадяни могли триматися під вартою впродовж декількох років в очікуванні на розгляд справи судом», - заявив Віктор Янукович.

 

 

За інформацією прес-служби Президента України

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України