Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Гамов: «Турбота про соціальний захист чорнобильців повинна проявлятися не лише напередодні річниці аварії, а повсякчас»

23 квітня 2013 - 12:40

Напередодні 27-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов під час брифінгу поінформував про стан виконання в регіоні завдань Президента України щодо соціального захисту чорнобильців. У заході також взяли участь голова обласної організації «Союз Чорнобиль України» Олександр Бутенко та його заступник Валерій Голуб.

Посадовець нагадав, що в ліквідації наслідків чорнобильської аварії взяли участь 16,5 тисячі запоріжців, з них левова частка – військовослужбовці Запорізького гарнізону.  На даний час у області проживають 8768 постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, з них 920 – інваліди, 4153 -  постраждалі другої категорії, 1895 – третьої категорії, 1542 дітей і 258 дружин померлих постраждалих.

- З кожним роком чорнобильців з різних причин стає все менше. Ці люди втратили здоров’я, багато з них уже пішли з життя, рятуючи світ від найстрашнішої техногенної катастрофи століття. Тому влада, держава повинні проявляти турботу про них не лише напередодні  відзначення чергової річниці трагедії, а повною мірою і повсякчас забезпечувати соціальний захист постраждалих, - зазначив Андрій Гамов.

За словами представника виконавчої влади, з минулого року інвалідам-чорнобильцям суттєво – вдвічі і більше підвищено пенсії. У 2013 році на реалізацію програм соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, заплановано фінансування в розмірі майже 17 млн. грн. за рахунок коштів державного та обласного бюджетів. З них за перший квартал використано 4,6 млн. грн. на виплату компенсацій, оздоровлення тощо.  За останні три роки  зросли темпи забезпечення житлом цієї категорії громадян. Так, у 2011 році для чорнобильців було придбано 80 квартир (по Україні), в 2012 – 475 квартир, на 2013 заплановано придбати 504 квартири.

При цьому посадовець визнав, що загалом фінансування недостатньо для забезпечення всіх потреб. Наприклад, минулого року запорізькі ліквідатори отримали дев’ять квартир загальною вартістю майже 1,8 млн. грн.. А на сьогодні потребу в житлі мають біля 400 чорнобильців різних категорій. Існує ще ряд нерозв’язаних проблем. Одна з головних – не всі чорнобильці отримують належну їм пенсію через відсутність необхідних довідок, тому потрібне справедливе осучаснення пенсій.

Голова обласної організації «Союз Чорнобиль України» Олександр Бутенко акцентував увагу на тому, що  нова владна команда налагодила конструктивну співпрацю з громадськими організаціями чорнобильців. Її результатом стало підписання першого меморандуму, в якому зафіксовано конкретні зобов’язання, яких сторони чітко дотримуються. 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів