Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

ХХ1 з’їзд хірургів України

5 жовтня 2005 - 12:40

         

 

У Запоріжжі зібралися понад  тисячу хірургів із України, країн ЄС та СНД. Під час  пленарних і секційних засідань  учасники з’їзду обговорять сучасні  проблеми  серцево-судинної, малоінвазивної, ендокринної,  опікової, абдомінальної, дитячої хірургії.  З’їзд триватиме три дні.

 

«Обрання  м. Запоріжжя місцем проведення зїзду ще раз підтверджує той факт, що школа запорізьких хірургів має визнаний в Україні авторитет.  Вони досягли значних успіхів  в впровадженні високотехнологічних методів хірургічного лікування», - зазначив голова облдержадміністрації Юрій Артеменко, вітаючи делегатів.  Губернатор також вручив Почесні грамоти десяти кращим хірургам області.

 

В області  функціонують практично всі  центри, які є на базі центральних інститутів України. Відомий  в  країні  та  за  її  межами  вчений,  Заслужений  діяч  науки  і  техніки  України,  лауреат  Державної  премії,  а  з  грудня  2003  р.  Почесний  громадянин  м. Запоріжжя,  професор Олександр Ніконенко    заснував один із кращих в Україні Центр мультиорганної трансплантації з відділенням гемодіалізу на базі обласної клінічної  лікарні. Перша операція по трансплантації нирки в Центрі трансплантації виконана у вересні 1992 року бригадою хірургів на чолі з проф. О.Ніконенко. В 1994 році він вперше в Україні виконав трансплантацію печінки, у 1998 році виконав симультантну   трансплантацію нирки і підшлункової залози, а у  2003 році виконав першу успішну трансплантацію серця.

 

            З 1999 року в Центі розвивається і дитяча трансплантологія. Вперше в Україні почали надавати спеціалізовану медичну допомогу дітям, які страждають термінальною хронічною нирковою недостатністю. Виконано 16 успішних трансплантацій нирки дітям. 17 трансплантацій нирки від живого донора- родича.

 

            Фахівці Центру трансплантації пройшли фахову підготовку для виконання операції по трансплантації частки печінки від живого донора – родича.        За термін роботи Запорізького Центру трансплантації органів (з 1992 року) виконано: трансплантація нирки – 364; печінки –8; комплексу підшлункової залози і нирки – 1; серця –1; Бета-клітин – 180. Проведено більше 80 тис. процедур гемодіалізу. Для забезпечення підготовки хворих з термінальною нирковою недостатністю в Центрі трансплантації функціонує лабораторія хронічного гемодіалізу, що є запорукою успішного пересадження нирки.  Лабораторія  оснащена сучасної апаратурою фірми «Фрезеніус». Щорічно проводиться понад 14 тисяч сеансів.

 

        На базі цього ж  лікувально-профілактичного закладу в  Центрі дитячої кардіохірургії  виконуються операції дітям з уродженими пороками серця і магістральних судин.  Судинні хірурги роблять операції на судинах шиї для попередження розвитку інсультів головного мозку. Освоєні також методика  оперування хворих після інсультів з метою  повної соціальної реабілітації, а з метою профілактики інфаркту міокарда проводиться ділятація (розширення) судин серця і вводиться стенд, що істотно продовжує життя майже приречених людей. Щорічно  виконується понад 200 операцій  хворим, які страждають тромбофлебітами і варикозним розширенням вен.

На початку цього року запорізькі онкологи застосували  для лікування  пухлин   новий високотехнологічний малотравматичний хірургічний  метод радіочастотної термоабляції. ( “абляція” – руйнування). В основі методу –знищення   пухлин  за допомогою  температури вище 100°Цельсія.

 

Для  надання стаціонарної хірургічної допомоги в регіоні  разгорнуто 1470 ліжок, що складає 7,8 ліжка на 10 тис. населення (Україна -5,5) . В хірургічних стаціонарах області щорічно  отримують допомогу   52-53 тис. хворих, число оперативних хірургічних втручань за останні 5 років щорічно  складає 33-32,5 тис.

 

Хірургічна  служба  області за останні роки досягла   певних  позитивних результатів  в  роботі.   Показник  загальної  хірургічної  летальності  в минулому році у порівнянні з 2000 роком знизився з 1,69%  до  1,32%.

 

 

                                               Прес-служба облдержадміністрації

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області