Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З поверненням боргів - не варто зволікати

5 жовтня 2005 - 15:00

Проте, схоже, іншої думки дотримуються в Токмацькому та Веселівському районах.

 

            У будь-якому разі, не зважаючи на те, що були особисто запрошені, замість себе голови райдержадміністрацій відрядили своїх перших заступників на засідання робочої групи з контролю за забезпеченням  розрахунків перед Пенсійним фондом України та погашенням заборгованості з виплат заробітної плати, на порядку денному якого значилися – місто Токмак, Токмацький і Веселівський райони. Під час обговорення проблем підприємств та організацій-боржників цих районів, їхні представники, як то не дивно, спромоглися відповісти далеко не на всі запитання.

 

Як з`ясувалося, зовсім не володів ситуацією перший заступник голови Веселівської райдержадміністрації Віктор Лютий. До речі, у Веселівському районі загальна сума заборгованості  із заробітної плати сягнула 129 тис. грн. Чверть підприємств платять своїм працівникам зарплату, значно нижчу за мінімальний рівень. Крім того, 16 відсотків робітників отримують недопустимо мізерну платню. Це за офіційними фінансовими звітами, а фактично, як свідчить практика, за такими показниками може переховуватися лише так звана «конвертна» система розрахунків. Власне, її треба було своєчасно викрити районному керівництву, а не чекати вказівок з області, чи втручання правоохоронних органів, що тепер цілком ймовірно.

 

Майже подібну ситуацію мають в Токмацькому районі. Тут заборгованість із заробітної плати перевищує 274 тис. грн., з яких 72,3% припадає на підприємства приватної форми власності.  

 

Робоча група вирішила керівників Токмацького і Веселівського районів запросити на своє засідання повторно. А про те, що вони цього разу не підготувалися, можна вважати, навіть проігнорували засідання, викласти у доповідній голові облдержадміністрації.

 

Інша справа – Токмак, борги якого виносилися окремим питанням порядку денного цього засідання робочої групи. Після докладного обговорення можливих важелів процесу погашення заборгованості, були визначені терміни щодо виплат заробітної плати та розрахунків перед Пенсійним фондом. Справа в тому, що тут левова частка заборгованості – понад 7 мільйонів гривень – належить ВАТ «Південдизельмаш» ( 74,2% від загальної суми ). Як зазначила на засіданні робочої групи головний бухгалтер «Південдизельмашу», - підприємство на сьогодні не має обігових коштів. Втім, з`ясувалося, що його  продукцією торгують фірми-посередники, причому, продають дизелі, очевидно, за ціною набагато вищою, аніж міг це зробити виробник. З цього приводу робоча група підготувала подання до прокуратури.

 

Що ж до його фінансових проблем, то «Південдизельмаш» нині в процесі санації. Очікується, що його борги до кінця поточного року погасить інвестор, який вже заявив про намір вкласти капітал в це підприємство, - запевнила членів робочої групи перший заступник міського голови Токмака Тетяна Щурова.

 

                                                          Прес-служба облдержадміністрації  

 

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей