Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

"Незакінчена війна": штрафбатівки та бійці Радянської Армії взяли Чапаївську висоту 62 роки по тому, як скінчився їх останній бій за неї.

6 жовтня 2005 - 15:41

   Голова облдержадміністрації Юрій Артеменко  відвідав спільну  експедицію Бердянського та Токмацького пошукових загонів   у селі Чапаївка . Тут   у 1943 році  велися   жорстокі бої за визволення від фашистських окупантів,  а у бою за Чапаївську висоту  полягли кілька  тисяч бійців Радянської Армії та жіночого штрафного батальйону.  Губернатор  ознайомився з ходом пошукових робіт і провів робочу нараду  з питань  організації урочистого перепоховання загиблих та увічнення їх пам’яті   у меморіальному  комплексі, який планується розмістити на  пресловутій Чапаївській висоті.

 

 

 

   В рамках  проекту «Незакінчена війна», який з нагоди  вшанування 60-ої річниці Перемоги  стартував  на території нашої області навесні 2005 року, пошукові загони «Полігон»( м. Бердянськ), «Обеліск» ( м.Токмак) і «Відродження» ( м. Мелітополь) , у складі  яких на громадських засадах  працюють  патріоти та ентузіасти,  вже  перепоховали залишки 89 радянських бійців у селі Мордвинівка Мелітопольського району та 16 бійців – у селі Новогор’ївка Токмацького району.

 

 

 

    Координатор  проекту  Володимир Смердов   ознайомив губернатора з  результатами роботи  нинішньої  експедиції.  Він повідомив, що бійці пошукового загону  проаналізували  спогади місцевих жителів - очевидців тих трагічних подій, розшукали інформацію  у військових архівах та інших документальних джерелах і з’ясували, що  саме тут  під селом Чапаївка , за Молочанськом на Пришибських висотах  фашисти розстріляли жіночий штрафний батальйон. Стихійне поховання    цього  батальйону  розшукує експедиція. Втім до цього часу воно не знайдене, але  вдалося  підняти  та описати  залишки  432 загиблих – бійців інших військових підрозділів.

 

 

 

Пошукові роботи тривають. Встановили  прізвища трьох осіб – Доценка, Мажарова та Остріка. До того ж розшукали родичів загиблих.

 

 

 

   Донька Івана Доценка, загиблого під Чапаївською висотою, -  Лідія Іванівна Доценко із сусіднього Чернігівського району приїхала на місце розкопок на запрошення пошуковців. Губернатор Юрій Артеменко  зустрівся із Лідією Іванівною. Він висловив щире співчуття жінці, яка  чотирьохрічною дитиною втратила батька і протягом 62 років навіть не знала, де його поховано. Голова ОДА  пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб достойно увічнити пам’ять героїв.

 

 

 

   Оглянувши місця розкопок, де ведуть роботи пошуковці загонів  «Полігон» та «Обеліск», Юрій Артеменко  провів робочу нараду з питань  організації урочистого перепоховання загиблих та увічнення їх пам’яті   у меморіальному  комплексі. У нараді взяли участь голова Токмацької РДА Дмитро Мицик, голова Токмацької райради Олена Гатайло, голова СВК «Мирний»( на території цього  сільськогосподарського підприємства ведуться пошукові роботи) Микола Савченко.

 

 

 

  Вони проаналізували  проблемні питання щодо забезпечення експедиції всіма необхідними для роботи засобами і коштами. Юрій Артеменко  дав доручення  голові  райдержадміністрації Дмитру Мицику  особисто проконтролювати виконання всіх  рішень щодо цих питань.

 

 

 

   Губернатор дав доручення підключити до пошукових робіт криміналістичну лабораторію МВС. Позитивний досвід співпраці з цією установою вже напрацьований під час  виконання аналогічних пошукових робіт у Куйбишевському районі.

 

 

 

  Учасники наради запланували на 29 жовтня  урочистості  з нагоди    перепоховання  героїв Великої Вітчизняної війни та   відкриття меморіального комплексу на цій  братській могилі. Вирішено встановити його на Чапаївській висоті.

 

 

 

- Цей пам’ятник закарбує у граніті символічну перемогу   людей – наших радянських бійців , які   штурмували цю висоту, а  ворожа куля зупинила їх ,можливо, у кількох метрах  від неї, -  прокоментував таке рішення Юрій Артеменко.- І хоч 62 роки по тому, але все ж вони візьмуть Чапаївську висоту. Цей пам’ятник набуде особливого змісту ще й тому, що  тема участі  штрафбатів у бойових операціях  часів Великої Вітчизняної війни до недавнього часу замовчувалась. А про жіночі штрафні батальйони  взагалі мова ніколи не велась. Наш меморіальний комплекс покликаний привернути увагу громадськості  до цього питання.  Ми увічнимо нашу  щиру вдячність  всім, хто не пошкодував власного життя для Великої Перемоги.

 

 

 

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

 

 

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?