Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ющенко: «Державі потрібна Національна програма утилізації боєприпасів»

11 жовтня 2005 - 19:07

 

 

      Віктор Ющенко,  перебуваючи з робочим візитом у Мелітопольському районі Запорізької області, у супроводі багатьох високопосадовців відвідав територію 275 артилерійської бази  боєприпасів військової частини А - 2985  поблизу с. Новобогданівка та ознайомився з  результатами   ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що виникла  тут в результаті  вибухів боєприпасів 6 травня 2004 року та  23 липня 2005 року.

 

 

   Нагадаємо, що внаслідок пожежі з подальшою детонацією боєприпасів на артилерійських складах військової частини А-2985 Міністерства оборони України, яка сталася   тут     6 травня 2004 року ,в зону ураження потрапили 12 населених пунктів.

 

 

    Роботи по знешкодженню боєприпасів та ліквідації наслідків після надзвичайної ситуації велися, але їх фінансування було недостатнім. Майже протягом року не було також стратегічно вирішене головне питання: як убезпечити  мешканців навколишніх сіл, очистити  поля від залишків боєприпасів і знешкодити їх запаси.

 

 

   Завдання  ускладнювалась тим, що снаряди та інші вибухові засоби внаслідок пожежі були термічно уражені, що за висновком спеціалістів не давало можливості  транспортувати  і знешкоджувати їх поза територією військової бази.

 

 

   В такому стані «Новобогданівську проблему» разом з безліччю інших гострих проблем нова влада одержала у спадок від старої. І поки тривав пошук прийнятних  варіантів знешкодження  боєприпасів, виникла друга надзвичайна  подія. 23 липня 2005 року сталося самозапалення димової міни під  впливом  високої температури довкілля. Саме через це виникла пожежа, яка призвела до детонації інших боєприпасів.

 

 

   Ситуацію вдалося швидко стабілізувати. Однак до ще неліквідованих наслідків першого вибуху 6 травня 2004 року  додалися нові проблеми.

 

 

Серйозна  проблема підтоплення сіл, які постраждали внаслідок вище згаданих  надзвичайних ситуацій, ускладнила вирішення всього комплексу завдань. Загальний обсяг невідкладних робіт з ліквідації наслідків підтоплення та попередження його у майбутньому складає             4,621 млн.грн.

 

 

 Однак, найголовнішим і найскладнішим завданням залишається знешкодження боєприпасів на Новобогданівському полігоні.

 

 

26 серпня на спеціально відведеному майданчику на технічній території 275-ї артилерійської бази боєприпасів було проведено пробне знищення пороху, який представляє собою підвищену пожежну небезпеку, шляхом спалювання. Для проведення цих робіт підготовлена відповідна документація згідно діючих норм та отримані позитивні висновки від Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та Міністерства охорони здоров’я України.

 

 

Всі роботи проводились під наглядом екологічної інспекції Мелітопольського району, яка робила забори проб повітря, води та ґрунту. З метою зменшення впливу на зовнішнє середовище було прийнято рішення зменшити закладки пороху на 50%. З 29 серпня почалося планове проведення цих робіт. Загалом було знищено 21 тонну пороху.

 

 

Станом на 10 жовтня очищено 34697 кв. м технічної зони та території. З початку робіт знешкоджено 24990 кг. пороху та пороху з гільз 3440 кг, вилучено 10795 вибухонебезпечних предметів.

 

 

     Президент України Віктор Ющенко, перебуваючи на території  275-ї артилерійської бази, особисто відвідав  полігон  і   ознайомився з результатами  виконання робіт з ліквідації  боєприпасів.

 

 

     Голова облдержадміністрації Юрій Артеменко  також інформував його щодо ходу  виконання  ремонтно-відновлювальних робіт житлових будинків у селах Новобогданівка, Спаське, Троїцьке, Відродження Мелітопольського району, які постраждали внаслідок вибухів. Зокрема, він повідомив, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України з державного бюджету для їх  завершення виділено 2 млн.198 тис. грн. і роботи у цьому напрямку тривають.

 

 

     Підбиваючи підсумки  візиту на базу боєприпасів, Президент України Віктор Ющенко  на прес-конференції яка відбулася у польовому наметі, повідомив журналістам, що  виступає за створення Національної програми з утилізації боєприпасів та розробки технології, яка дозволила б здійснювати утилізацію боєприпасів безпосередньо на місці.  Щодо  подолання наслідків надзвичайних ситуацій, що виникли в результаті вищезазначених надзвичайних подій,  Президент визнав, що всі роботи обійдуться в десятки мільйонів  гривень  і триватимуть не один рік.   Але разом з тим, він  повідомив, що на сьогодні вже знайдено механізми, які дозволять скоротити термін ліквідації наслідків зазначених надзвичайних ситуацій до трьох років, значно зменшивши при цьому загальну вартість проекту.

 

 

     «На фінансування проекту  сьогодні передбачено близько 150 млн. грн., але його автори пропонують переглянути цю суму в бік зменшення,»- сказав Віктор  Ющенко.

 

 

      Президент також повідомив, що його поїздка до Новобогданівки Запорізької області пройшла в рамках підготовки до спеціального засідання РНБОУ, яке буде присвячене проблемам безпеки та утилізації боєприпасів. Він нагадав, що програма «Забезпечення  живучості та вибухопожежобезпеки  арсеналів, баз і складів озброєння, ракет і боєприпасів ЗСУ», затверджена урядом у 1995 р., була виконана лише приблизно на 49%. Стосовно ліквідації наслідків надзвичайних подій  на базі  артснарядів під Новобогданівкою Президент України Віктор Ющенко повідомив на прес-конференції, що   дав доручення Уряду  прискорити фінансування  всіх невідкладних робіт .

 

 

       На цій же прес-конференції Президент України  заявив журналістам, що задоволений роботою голови Запорізької обласної держадміністрації Юрія Артеменка. «Я ціную те, що робиться у Запоріжжі та Запорізькій області. Це велика робота глави облдержадміністрації Юрія Артеменка», – зазначив він.

 

 

   Також Президент  спростував чутки, що нібито планує звільнити 20 із 24 голів облдержадміністрацій. «Я переконаний, що це провокація, запущена для того, аби у людей опустилися руки», – наголосив Глава держави.  Віктор Ющенко підкреслив, що робота регіонів буде оцінюватися за економічними та соціальними показниками, досягнутими за останні дев'ять місяців.   

 

 

   Після прес-конференції  Віктор Ющенко і супроводжуючі його високопосадовці відбули до Мелітопольського військового аеродрому, звідки відлетіли до Києва.  

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

 

 

 

Читайте також

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я