Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Не буде дієвих механізмів роботи – не буде й риби

17 травня 2013 - 11:17

Не буде дієвих механізмів роботи – не буде й риби

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Грачов провів нараду,  учасники якої підбили проміжні підсумки двомісячника з охорони рибних ресурсів області.  У ході заходу було наголошено на недоліках  у роботі відповідних служб, які потрібно усунути для досягнення реального поліпшення ситуації з рибними ресурсами.

Протягом нересту заборонено ловити рибу і раків на території Запорізького і Каховського водосховищ (до 13 і 18 червня відповідно), а також у річках (до 20 травня). За словами заступника начальника управління охорони водних біоресурсів Олександра Кривцуна, в області регулярно проводяться рейди спільними силами працівників рибоохорони, МВС, ДНС і прокуратури – на сьогодні проведено 191 таке відпрацювання. Виявлено 540 порушень, вилучено 348 знарядь лову, затримано 26 транспортних засобів браконьєрів. У Запорізькому і Каховському водосховищах встановлено близько п'яти тисяч штучних нерестовищ, які регулярно оглядаються і промиваються. 

Сергій Грачов звернув увагу на те, що, незважаючи на всі профілактичні рейди, на головних трасах області браконьєри вільно торгують живими раками. До сказаного заступником голови ОДА прокурор Запорізької міжрайонної екологічної прокуратури Ірина Бутенко  додала, що на ринках міста також вільно можна купити свіжу рибу, виловлену в Дніпрі.

- Бачимо, що браконьєрство як система все одно працює, але не у всіх є чітке бажання шукати шляхи для того, щоб її зламати і дати можливість екосистемі розвиватися, - відзначив Сергій Грачов. – Нам необхідно спільно вирішити, що потрібно міняти в законодавстві. Ваше завдання – визначитися з дієвими механізмами, а ми виходитимемо з цими пропозиціями на державний рівень. Ми не повинні вже в ході двомісячника розбиратися, де ми працюємо неефективно – всі недоробки потрібно усувати до початку заборони на лов риби. Створюється безглузда ситуація, коли ми витрачаємо мільйони гривень на штучне зариблення, і в той же час перешкоджаємо природним процесам. 

Про неоднозначну ситуацію із запорізькими ринками, де можна вільно купити рибу, доповів і начальник лінійного відділу внутрішніх справ ГУМВС України в Запорізької області Роман Келембет. На думку правоохоронця, продаж риби в період нересту не може здійснюватися без мовчазної згоди на те адміністрації ринків. Це питання вимагає скоординованих зусиль усіх служб і управлінь, задіяних у двомісячнику з охорони рибних ресурсів. 

У ході наради також були виявлені проблеми щодо захисту від браконьєрів заповідних територій і нерестовищ острова Хортиця. Незважаючи на те, що під час присвяченого охороні рибних ресурсів «круглого столу», який пройшов у березні, було укладено попередні домовленості між представниками Національного заповідника «Хортиця» і спонсорами про установку перешкод для доступу плавзасобів у озера острова,  з'ясувалося, що далі складання проектної документації й обміну листами справа так і не зрушила.

- Я наполягатиму на проведенні аналізу роботи кожної служби, яка бере участь у цій справі, і на відстежуванні виконання публічно даних обіцянок, - заявив Сергій Грачов. – Наша мета – відновлення екосистеми річки – складається з безлічі дій у різних напрямках. Якщо їх не здійснювати, не буде й результату.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ