Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам’ять жертв політичних репресій

20 травня 2013 - 09:44

До пам’ятного знака, присвяченого трагічним подіям 30-50-их років минулого сторіччя, у День пам’яті жертв політичних репресій принесли квіти керівники міста та області, представники громадських та політичних організацій, жителі міста. В пам’ять про загиблих протоієрей Ігор провів молебень. У заході взяв участь голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається щороку в третю неділю травня з метою належного вшанування пам'яті загиблих, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

«Велика чистка» 1937-38 років охопила весь Радянський Союз, без огляду на вік, національність, партійність. За оцінками істориків, за цей період було знищено біля 500 тисяч громадян та понад 6 мільйонів відправлено в концтабори.

Україна стала ареною найбільш жорстоких репресій, які завдали серйозного удару нашому народу. Варто згадати знаменитого театрального режисера Леся Курбаса, письменника Валер'яна Підмогильного, художника Михайла Бойчука, сотні інших відомих та невідомих українців, які були розстріляні в різних місцях колишнього Радянського Союзу.

Як зазначив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, трагічні події минулих років і сьогодні потребують глибокого переосмислення.

-  Нам усім необхідно переосмислити та відчути не лише період 1937-38 років, але й усю трагедію, яку пережив наш народ, - скільки безвинно вбитих людей, скільки знищено генофонду. Але робити це необхідно спокійно, з холодним розумом  та переноситися у день сьогоднішній. Якщо говорити про сьогодення, дійсно, нетерпимість до чужої думки – це небезпечно та шкідливо. Кожен має право на свою думку, але жоден не має права на свою правду. В цьому балансі - недопущення нетерпимості до чужої думки та дотримання законності ми і маємо жити сьогодні, - наголосив Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області