Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відсутність вологи на полях не повинна зірвати посівну

20 травня 2013 - 09:47

Відсутність вологи на полях не повинна зірвати посівну

Відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань проведення комплексу весняно-польових робіт, стану галузі тваринництва і цінової ситуації на продовольчому ринку. Запорізький регіон представляв заступник голови облдержадміністрації Сергій Грачов.

За словами заступника міністра аграрної політики і продовольства Олександра Сеня, який відкрив нараду, українським аграріям, незважаючи на пізній прихід весни, вдалося провести посівну вчасно. Урядовець звернувся до регіонів з проханням звернути увагу на посіви проса і гречки, а також забезпечити виконання планів по посіву цукрового буряка –  культури  стратегічно важливою для продовольчої безпеки країни.

Вимагає доопрацювання і питання розвитку тваринництва. Тут є позитивні моменти по виробництву м'ясної продукції і молока, але не досягнуто стабілізації числа поголів'я – воно не набагато, але зменшилося практично в усіх категоріях господарств. Запорізька область у цьому плані відзначена як позитивний приклад, де збільшено поголів`я майже на 114% у порівнянні з минулим роком.

Після закінчення всеукраїнської наради Сергій Грачов у селекторному режимі обговорив поточні моменти розвитку галузі з представниками територій. Було акцентовано увагу на проблемі недосіву  деяких культур. У Гуляйпільському, Якимівському, Приморському, Чернігівському і Розівському районах соняшника засіяно понад план, у той час як кукурудза висіяна на 50-60 %. 

- Посіяти на середину травня  60%  неприпустимо і рівноцінно тому, що культура не засіяна в принципі, - заявив Сергій Грачов. - Можливо, ці цифри  мають місце не на полях, а в звітах, тому прошу всіх уважно віднестися до інформування про хід посівної. 

За словами представників територій, плани посівів кукурудзи зриваються через недостатню кількість опадів, а то й повної їх відсутності. Заміщати кукурудзу в проблемних районах планується посівами проса і сорго. Сергій Грачов закликав керівників райдержадміністрацій не просто визнавати сам факт труднощів, а спільно з аграріями шукати шляхи виходу з них і детально інформувати обласну владу про плани з пересіву.

- Непростою залишається й ситуація з тваринництвом, - відзначив Сергій Грачов. – Незважаючи на загальну позитивну динаміку в області, деякі райони тягнуть нас униз за показниками виробництва м'яса. Так, за станом на 1 травня Веселівський район скоротив показники на 729 тонн, Бердянський – на 170, Вільнянський – на 112 тонн. Скоротили обсяги виробництва молока Мелітопольський, Бердянський, Кам`янсько-Дніпровський і Пологівський райони, тут також скорочено поголів`я великої рогатої худоби. Зокрема, в Кам`янсько-Дніпровському районі різко скоротилося поголів'я свиней – на 4,6 тисяч голів. Перед райдержадміністраціями зараз стоїть завдання проаналізувати причини падіння і вжити дієві заходи.

Також заступник голрви облдержадміністрації доручив керівництву районів узяти під особистий контроль питання коштів на погашення кредиторської заборгованості, які обласна рада виділила п'яти сільгосппідприємствам області за приріст поголів'я корів молочного і комбінованого напряму продуктивності. Сума заборгованості складає 410 тис. грн, проте до цього часу жодна агрофірма не зареєструвала в органах Держказначейства свої фінансові зобов'язання. 

- Прошу відпрацювати це питання з підприємствами – інакше ці гроші можуть бути  перерозподілені на інші статті видатків, - підкреслив Сергій Грачов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни