Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі агрогосподарства замовляють проекти землеустрою, щоб зберегти та відновити родючість ґрунтів

22 травня 2013 - 16:05

Запорізькі агрогосподарства замовляють проекти землеустрою, щоб зберегти та відновити родючість ґрунтів

За даними Головного управління Держземагенства в Запорізькій області, розораність сільськогосподарських угідь у регіоні становить 84,8%. Така ситуація порушує екологічно допустиме співвідношення ріллі, природних кормових, лісових і водних угідь, що призводить до розвитку водної та вітрової ерозії.

Питання збереження родючості сільськогосподарських земель ще більше загострилися  після проведення розпаювання земель колишніх колективних сільськогосподарських підприємств. У результаті переважна більшість новоспечених господарів, нехтуючи станом ґрунтів, засівали поля лише «прибутковими» сільгоспкультурами, не додержувалися агротехнічних вимог, науково  обґрунтованих систем землеробства, не виконували природоохоронні та протиерозійні  заходи. Внаслідок такого безгосподарського використання із 1905 тис. га орних земель тільки 840 тис. га  відповідають допустимим нормам родючості, а понад 58% сільськогосподарських угідь є еродованими.

Прогалину в законодавстві, яка дозволяла землевласникам і землекористувачам роками по споживацьки ставитись до землі, було  ліквідовано з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по збереженню родючості ґрунтів» від 04.06.2009 року №1443-V, який набув чинності з  1 червня 2010 року.

Цим законом  внесено зміни до Земельного кодексу України, згідно з якими земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва повинні використовуватись виключно відповідно до розроблених та затверджених у встановленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни і передбачають заходи з охорони земель. Норми закону поширюються на власників землі та землекористувачів, які використовують ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею понад 100 гектарів.

Наразі запорізькі землевпорядники продовжують проведення інформаційно-роз’яснювальної  кампанії серед сільгосптоваровиробників щодо необхідності організації діяльності агрогосподарств на основі затверджених правил. Так, з початку року проведено 278 виїзних нарад з аграріями.

Нині ж проекти землеустрою в області мають тільки 20 із 1257 агрогосподарств. Ще 290 сільгосптоваровиробників замовили виготовлення необхідних документів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області