Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Минулого року музеї та заповідники області відвідали майже 700 тисяч туристів з усього світу

23 травня 2013 - 15:47

В останні два роки культурна галузь області набула значного розвитку: фінансування постійно збільшується, влада приділяє все більшу увагу культурним та туристичним об’єктам області. Крім того, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко поставив завдання щодо просування бренду «Запоріжжя – духовний центр України» в рамках підготовки до 75-ї річниці утворення Запорізької області.

Про це журналістам повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева.

- В останні роки фінансування культурної галузі щороку збільшується приблизно на 25%. Капітальні видатки на об’єкти культури зросли на 67%, фінансування обласних програм – на 316%, - зазначила Ірина Конарева.

За словами посадовця, в області нараховується 25 музеїв та заповідників, за минулий рік там проведено 13,2 тисячі екскурсій та організовано 305 виставок. У 2012 році ці об’єкти відвідали понад 694 тисячі осіб. Рекордсменом залишається Національний заповідник «Хортиця»: щороку його відвідують понад 250 тисяч туристів з усього світу.

- Наш заповідник «Хортиця» був першим в Україні, який отримав статус національного. Останні роки ми постійно намагалися переконати Кабінет Міністрів України в необхідності прийняття державної програми розвитку Національного заповідника «Хортиця», але всі спроби були марні. І от тепер, коли цим питанням зайнявся Президент України Віктор Янукович, прийняття такої програми – лише питання часу. Глава держави доручив Міністру культури України Леоніду Новохатьку та голові облдержадміністрації Олександру Пеклушенку найближчим часом створити робочу групу з підготовки плану основних напрямів розвитку Національного заповідника «Хортиця», - повідомила Ірина Конарева.

За словами посадовця, Леонід Новохатько під час робочої поїздки до Запорізької області зазначив, що для центральної влади Хортиця - це заповідник №1 в Україні, тож влада зробить все від неї залежне для його активного розвитку.

- Президент України проголосив 2013 рік Роком дитячої творчості, тож саме зараз ми запускаємо низку нових проектів, присвячених саме дітям.  Наприклад, минулого тижня в Запоріжжі від патронатом голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка відбувся І Всеукраїнський дитячо-молодіжний фестиваль «Краса і гордість козацького краю», наприкінці цього тижня стартує І Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Барвиста Хортиця - 2013», - зазначила посадовець.

Також головою ОДА Олександром Пеклушенком було започатковано обласний конкурс літературних творів, присвячених 125-річчю з дня народження ватажка повстанського руху на півдні України в роки громадянської війни 1918-1921 років Нестора Махна. У конкурсі можуть брати участь всі запоріжці, але акцент зроблено саме на учнівську та студентську молодь.

Крім того, саме Запорізька область стала ініціатором проведення всеукраїнської акції «Великий син великого народу», присвяченої 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.

Наразі також триває підготовка до святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі та 70-ї річниці звільнення України від німецько-фашистських загарбників.

- Ювілей Великої Перемоги ми святкуватимемо особливо: вперше за всі роки буде підготовлено театралізовану постановку нічного штурму Запоріжжя. В роки Великої Вітчизняної війни тільки наш обласний центр штурмувався вночі, тож ця битва навіть у цьому особлива. За допомогою цієї постановки ми хочемо передати підростаючому поколінню всю трагедію страшної війни та героїзм наших ветеранів, - підсумувала Ірина Конарева.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області