Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Ми зробимо все можливе, щоб бригади швидкої допомоги працювали в безпечних умовах»

27 травня 2013 - 13:59

Щотижнева апаратна нарада, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, почалася з хвилини мовчання: державні службовці вшанували пам’ять загиблої 29-річної фельдшера бригади швидкої медичної допомоги Марини Савоніної. Її було жорстоко вбито минулої п’ятниці, 24 травня, психічно хворим жителем м.Запоріжжя. Ще двоє медиків, фельдшер та лікар цієї бригади, постраждали та перебувають у лікарні.

- 24 травня о 17.15 нам повідомили, що невідомий напав на бригаду швидкої медичної допомоги, яка прибула за його викликом. Викликаючи «швидку», чоловік повідомив, що в його матері проблеми з серцем. Першою до квартири зайшла 29-річна вагітна фельдшер, на яку чоловік напав з побутовим льодорубом. Інших двох, фельдшера та лікаря-кардіолога, він облив кислотою та кілька разів ударив льодорубом. Вагітна фельдшер, якій до декретної відпустки залишалося лише кілька чергувань, померла на місці, інших двох медиків було госпіталізовано. Наразі підозрюваного затримано, триває слідство, - повідомив заступник начальника ГУ МВС України в Запорізькій області, начальника міліції громадської безпеки Василь Василенко.

За словами Олександра Пеклушенка, його дуже непокоїть цей випадок, і влада разом з правоохоронними органами повинна зробити все можливе, щоб захистити лікарів.

- Трагічна ситуація з бригадою швидкої допомоги в черговий раз демонструє, наскільки небезпечною є робота лікарів. Саме тому необхідно кожне прийомне відділення ургентних хворих забезпечити нарядами міліції. Також треба скласти реєстр психічно хворих та соціально небезпечних осіб, до яких бригади «швидкої» виїжджатимуть в обов’язковому порядку в супроводі міліції. І чим швидше розпочне роботу центральна диспетчерська, тим краще: кожен небезпечний виклик матиме свою «кредитну історію», і медики зможуть оперативно реагувати та вживати відповідні дії ще до прибуття за викликом. Крім того, автомобілі «швидкої» необхідно обладнати «тривожними» кнопками, - зазначив керівник області.

Олександр Пеклушенко зазначив, що найближчим часом треба перевірити всі медичні заклади, в яких лікуються люди з психічними розладами, оглянути умови їх утримання, матеріально-технічну базу закладів тощо.

Як повідомив стажист на посаду директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Віталій Казека,  наразі лікар-кардіолог почуває себе краще, є позитивна динаміка, загрози життю немає. Стан здоров’я фельдшера стабільний, ближчий до задовільного. Обидва медики перебувають у лікарні, вони забезпечені всім необхідним.

- Учора, 26 травня, я їздив до лікарні, де зустрівся з постраждалими лікарем та фельдшером. Ми надамо допомогу їх сім’ям. Крім того, ми уклали договір про обладнання в 5-ій міській лікарні постійно діючого поста міліції, - повідомив Запорізький міський голова  Олександр Сін.

Олександр Пеклушенко доручив Олександру Сіну зустрітися з трудовим колективом швидкої медичної допомоги та повідомити, що й обласна, й міська влада беруть на особливий контроль цей трагічний випадок та запровадять всі можливі заходи для захисту лікарів.

Також очільник регіону висловив занепокоєння психологічним станом населення.

- Наразі ми спостерігаємо в суспільстві так звану «епідемію депресивності», яка вже стає національною проблемою. Часто люди впадають у депресію та зневірюються через те, що не мають підтримки з боку рідних та близьких, з боку колег та друзів… Крім того, їх оточує суцільний негатив: якщо подивитися заголовки на Інтернет-сайтах, скрізь можна побачити лише: вбив, зарізав, розбився, загинув… Все це має неабиякий вплив на психологічний стан людей, - підсумував Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні