Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Гамов: «Наша мета – об’єднати всі козацькі формування Запорізького краю на державних конструктивних позиціях»

1 червня 2013 - 13:40

Заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов узяв участь у тризні – вшануванні пам’яті козаків, які віддали своє життя за Батьківщину. Захід проведено за сприяння обласної державної адміністрації.

У тризні, яка відбулася біля музею запорозького козацтва на Хортиці, взяли участь представники обласної та міської влади, священослужителі та представники козацьких підрозділів з різних куточків України. На знак пам’яті про загиблих воїнів на хвилі Дніпра спустили вінок з квітів.

- Наша земля багата своєю історією та славними традиціями, в яких об’єднується минуле та майбутнє. Героїчна історія нашого народу та його боротьба за незалежність,  виникнення першої в Європі козацької республіки стали основою для сучасної України. Козацтво унікальне, воно характерне саме для нашої держави, і без нього неможливо уявити нашу історію. Думаю, що  виняткова історична роль козацтва – одна з небагатьох істин, яка не викликає сумнівів у людей з абсолютно різними поглядами на політику, ідеологію та історію України, - зазначив Андрій Гамов.

За словами посадовця, головна мета сьогодні – об’єднати зусилля всіх сучасних козацьких формувань на території Запорізького краю на державних конструктивних позиціях, адже саме козацтво активно займається військово-патріотичним вихованням молоді, пропагуванням здорового способу життя, вивченням історії та народних звичаїв.

У рамках заходу відбувся православний молебень за загиблими козаками всіх часів, а також освячення Поминального хреста, яке провів архієпископ Запорізькій та Мелітопольський Лука. Після цього відбулася церемонія покладання Поминального хреста у води Дніпра.

 

 

Довідкова інформація:

У 1775 році згідно наказу імператриці Катерини ІІ була зруйнована Запорозька Січ, на згадку про цю трагічну подію та на вшанування пам'яті загиблих козаків на Хортиці щороку проводиться козацька тризна.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області