Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиваючи альтернативні джерела енергії, зменшуємо негативний вплив на довкілля – Петро Гончарук

5 червня 2013 - 14:37

Розвиваючи  альтернативні джерела енергії, зменшуємо негативний вплив на довкілля – Петро Гончарук

Сьогодні Україна відзначає  Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Для такого техногенно навантаженого регіону, як наш, питання екологічної безпеки є першорядним. До числа вагомих забруднювачів довкілля належать підприємства традиційної енергетики. Тому освоєння таких джерел  енергії як сонце, вітер, води малих річок, біологічне паливо  дозволить не тільки збільшити енергогенерацію та знизити економічну залежність від використання природного газу, а й значно підвищити рівень екологічної безпеки. На цьому акцентував увагу заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук під час брифінгу, присвяченого розвитку та перспективам упровадження в області альтернативної енергетики.

- Запорізька область – серед лідерів у впровадженні віднослюваних джерел енергії, і поступається лише Криму. Крім будівництва сонячних та вітрових електростанцій у регіоні активно реалізуються проекти з використанням у якості палива альтернативних ресурсів, - повідомив Петро Гончарук.   

За його словами, рекордсменом у цій сфері є Оріхівський район, де 12 котлів працюють на пелетах, внаслідок чого економія складає 700 тис. куб. м газу. Крім того, котельня № 2 у м. Приморськ працює на відходах деревини (економія складає 194,5 тонн умовного палива);   у Гуляйпільському та Приазовському районах задіяно соломоспалювальні генератори (економія – 170 та 250 тонн умовного палива); у Приморському районі теплоакумуляційний котел замінює 110 тонн вугілля; котел Новогригорівської школи Токмацького району економить 60% вугілля. Як зазначив посадовець, у зв’язку з таким активним переходом котелень на нетрадиційне паливо в області назріває необхідність будівництва заводу з виробництва пелетів.

Цікавим є проект «Сонячний дах», у рамках якого на даху виставкового центру «Козак-Палац» наприкінці минулого року було розміщено сонячну батарею.

- Про кінцеві результати проекту ще рано говорити, їх проаналізують у липні, щоб визначити, скільки електроенергії виробляється, чи не псують батареї дах споруди, скільки будуть коштувати подібні проекти та як швидко стануть окупними. Проте вже сьогодні відомо, що батарея виробляє чверть  електроенергії, яку споживає виставковий центр, - повідомив заступник голови облдержадміністрації.

У містах Бердянськ, Мелітополь та Енергодар розпочато реалізацію проектів зі збору та утилізації біогазу на полігонах твердих побутових відходів, що дозволить додатково отримати 933 тис. куб. м метану. Методика відводу газу допоможе також вирішити проблему побутових відходів, адже після закінчення газової розробки залишається невелика кількість твердих залишків, а ґрунти, які були під полігоном, підлягають рекультивації.

- Розвиток альтернативної енергетики, використання нетрадиційних видів палива лежать в основі стратегічних завдань Президента України у сфері енергетичної політики, яка спрямована на досягнення високої ефективності, екологічної безпеки виробництва та незалежності вітчизняної енергетики в цілому, - наголосив Петро Гончарук.

Довідково. З 1972 року 5 червня відзначається  Всесвітній день охорони навколишнього середовища, який було засновано Генеральною Асамблеєю ООН. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, яке 11 травня 1971 року надійшло генеральному секретареві ООН за підписом 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про небезпеку, яка загрожує йому через забруднення навколишнього середовища. «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить з нами» – так було поставлено питання в цьому зверненні.

Україна долучилася до відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища  в 1998 році.

 


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят