Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область має ресурси для забезпечення запоріжців доступним житлом

7 червня 2013 - 15:47

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра України  Олександра  Вілкула відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань виконання соціальної ініціативи Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення громадян, які потребують поліпшення житлових умов, доступним житлом. У селекторній студії ВАТ «Укртелеком» Запорізьку область представляли перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко та заступник голови ОДА Петро Гончарук.

На порядок денний було винесено ряд питань. Зокрема, виконання програм здешевлення вартості іпотечних кредитів; будівництва (придбання) доступного житла; молодіжного пільгового кредитування; забезпечення житлом інвалідів війни та кредитування індивідуальних сільських забудовників («Власний дім»).

Як повідомив урядовець, на території країни активізовано виконання соціальної ініціативи Президента України щодо забезпечення громадян доступним житлом. Зокрема, збільшується не тільки кількість будинків, у яких можна придбати квартиру за державними програмами, але й кількість земельних ділянок під житлове будівництво. Так, активне будівництво розпочато в Одеській, Львівській, Дніпропетровській, Харківській та Миколаївській областях.

За планом у 2013 році є ресурс для допомоги у вирішенні житлових проблем для 6700 українських родин.

Також Віце-прем’єр-міністр України  повідомив, що фахівці Уряду працюють над створенням єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Програми здешевлення вартості іпотечних кредитів ефективно використовуються у Вінницькій, Сумській областях та м. Києві. З початку року не надано жодного кредиту за програмою  в Херсонському та Кіровоградському регіонах.

Серед програм,  над реалізацією яких необхідно активізувати роботу - молодіжне пільгове кредитування та кредитування індивідуальних сільських забудовників.

- Реалізація завдань, поставлених Президентом України в сфері будівництва доступного житла та іпотечного кредитування, перебуває на постійному контролі Уряду. Прошу врахувати, що за підсумками першого півріччя ми з вами доповідатимемо Главі держави про виконання цих програм, - попередив представників областей Олександр  Вілкул.

Щодо ситуації в Запорізькій області перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко повідомив наступне. Станом на 20.05.2013 року Міжвідомчою комісією затверджено 15 житлових об'єктів (707 квартир), у яких громадяни можуть купувати житло. Наразі у зазначеній програмі беруть участь троє представників філій банківських установ: ВАТ «Ощадбанк», ПАТ «Укргазбанк» та ПАТ «Укрексімбанк».

У поточному році на реалізацію соціальної ініціативи Президента України для Запорізької області в держбюджеті передбачено 7,8 млн. грн. До регіонального управління  фонду сприяння молодіжному житловому будівництву вже перераховано 2,6 млн. грн.

Разом  з тим, незважаючи на такий ресурс, з початку року в області видано всього шість кредитів на суму 1,1 млн. грн. При цьому консультації про умови участі в Програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів отримали понад 1200 запорізьких родин.

На реалізацію заходів обласної  цільової  програми  "Сільське подвір'я" ("Власний дім") у поточному році передбачено 10,7 млн. грн., у т.ч:  6 млн. грн – з державного бюджету (спеціальний фонд), 4 млн. грн..-  з обласного бюджету, та 737 тис. грн – з районних скарбниць. Переважно ці кошти будуть спрямовані на газифікацію житлових будинків, на придбання, будівництво, реконструкцію житлових будинків та на придбання сільськогосподарської техніки. Наразі з сільськими мешканцями укладено 114 кредитних договорів на загальну суму понад 2 млн. грн.

Коментуючи стан виконання програми молодіжного пільгового кредитування, Віктор Ємельяненко повідомив, що нині для забезпечення її більш ефективної реалізації розглядається  можливість залучення ресурсу обласного бюджету.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також