Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьким чорнобильцям не вистачає путівок, а всі педагоги отримають відпускні

10 червня 2013 - 09:41

Запорізьким чорнобильцям не вистачає путівок, а всі педагоги отримають відпускні

Відбулася всеукраїнська селекторна нарада, присвячена питанням соціального захисту різних груп населення, під головуванням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської. У селекторній студії ВАТ «Укртелеком» Запорізьку область представляв заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов.

На порядку денному розглянуто низку питань, зокрема, організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей, поліпшення соціального захисту чорнобильців, доступу осіб з інвалідністю до закладів соціальної сфери, діяльності підприємств УТОГ і УТОС, своєчасної виплати відпускних для педагогічних працівників.

Як зазначила міністр з приводу  цьогорічної кампанії з оздоровлення та відпочинку дітей, із 112500 закладів оздоровлення в Україні більшість побудовано близько 50 років тому. Тому вони потребують проведення перевірки на безпечність їх експлуатації.

За даними Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, після перевірки стану пожежної безпеки закладів оздоровлення та відпочинку було надано приписи по 747 об’єктах, 508 посадових осіб понесли адміністративну відповідальність, а експлуатацію 213 споруд і приміщень  припинено.

У результаті перевірок Держгірпромнаглядом літніх таборів та дитячих оздоровчих закладів виявлено 938 порушень.

Представниками санітарно-епідеміологічної служби здійснено перевірки всіх закладів оздоровлення та відпочинку, 904 з яких мають порушення.– Про безпеку відпочинку та оздоровлення дітей необхідно дбати постійно. Краще попередити лихо, своєчасно закривши заклад, ніж потім зіткнутися із загрозою для життя і здоров’я дітей, – наголосила Наталія Королевська.

Також міністр повідомила, що для організації відпочинку та оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, у держбюджеті закладено 370 млн. грн. Уперше для постраждалих 3-ї та 4-ї категорій виділено санаторні путівки.

Пріоритетним завданням залишається забезпечення соціального захисту інвалідів. За рівнем створення умов для можливості вільного доступу осіб з інвалідністю до закладів соціальної сфери кращий показник має Чернівецька область (85%), а найгірший – м. Севастополь (36,4%).

Учасники наради приділили увагу розвитку підприємств УТОГ та УТОС, де на сьогодні працює 22 тис. осіб, серед яких близько 12 тис. інвалідів. Областям необхідно розробити програми підтримки цих підприємств щодо розвитку виробництва та створення нових робочих місць, недопущення затримок у виплаті заробітної плати.

Питанням, що перебуває на особистому контролі міністра, є своєчасна виплата відпускних учителям. У черні 420 тис. педагогів іде у відпустку та потребує  4 млрд. грн. на відпускні виплати.

Щодо ситуації в Запорізькій області заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов повідомив, що область приділяє належну увагу соціальному захисту населення. На сьогодні  фінансування оздоровчої кампанії з урахуванням усіх джерел фінансування складає 49 млн. 773 тис. 829 гривень. Це дозволить забезпечити послугами оздоровлення та відпочинку 104488 дітей (70,5% від загальної кількості школярів). Для оздоровлення та відпочинку дітей шкільного віку в області працює 371 заклад.

Станом на перше червня 2013 року в області проживає 1515 дітей, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, з них 134 потребують санітарно-курортного оздоровлення у поточному році. За інформацією Міністерства соціальної політики України вже розподілено 45 санітарно-курортних путівок, а також ще 24 дитини зможуть оздоровитись разом з одним із батьків.

Із семи тисяч дорослих чорнобильців 1400  потребують оздоровлення. Мінсоцполітики  виділило для області 436 путівок, що становить 30 % від необхідного.

Для доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури та споруд органів влади в області створено належні умови. У системі соціального захисту населення зведено 148 споруд: управління праці та соціального захисту населення – 40, територіальні центри соціального обслуговування – 52, будинки-інтернати– 52, центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів – 3, центри професійної реабілітації інвалідів – 1. Крім того облаштовано 120 спеціальних місць для паркування транспортних засобів інвалідів.

Для підтримки діяльності підприємств і організацій УТОГу та УТОСу всіма інтернатними закладами області здійснюється закупівля їх товарів, робіт і послуг.

За даними Департаменту фінансів облдержадміністрації, відсутня заборгованість з виплати відпускних педагогічним працівникам загальноосвітніх шкіл, які фінансуються з місцевих бюджетів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України