Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Оптимізація закладів освіти – шлях до підвищення якості навчання учнів

13 червня 2013 - 09:32

Стан оптимізації мережі загальноосвітніх закладів області  та створення освітніх округів було розглянуто під час виїзного засідання колегії обласної державної адміністрації в Приазовському районі, яке провів перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко.

З поточною ситуацією в галузі учасників засідання ознайомив заступник голови облдержадміністрації Андрій Запорожченко. За словами посадовця, результатом оптимізації загальноосвітніх закладів має стати доступність до якісної освіти жителів усіх без виключення населених пунктів. Крім того, оптимізація мережі дозволить забезпечити суттєву економію матеріальних ресурсів, які нині витрачаються на школи, в класах яких навчаються по 10 – 12 учнів.

За даними посадовця, в поточному навчальному році у сільській місцевості працювали чотири школи І ступеня, в яких навчалося до 10 учнів (три в Приазовському районі та одна в Якимівському). Ще 14 загальноосвітніх закладів І ступеня працювали з наповненістю до 20 учнів (Мелітопольский - 5, Куйбишевський - 4, по одній у Веселівському, Гуляйпільському, Пологівському, Приазовському та Якимівському районах).

- У таких школах ставки вчителів об’єднують і вони змушені викладати по кілька предметів. Чи можна взагалі коментувати якість такої освіти? При цьому витрати на навчання дітей у таких малокомплектних закладах суттєво перевищують всі задекларовані стандарти за рахунок утримання напівпорожніх приміщень, - зауважив Андрій Запорожченко.

Наразі в області функціонує 608 денних шкіл, більша половина з яких - 342 (56,2%) знаходяться в сільській місцевості. Варто відзначити, що в цих школах навчається всього 23,3% від загальної кількості учнів.

При цьому ситуація в районах дуже різниться. Приміром, у Вільнянському районі на 108 населених пунктів працює 26 навчальних закладів, а в Кам’янсько-Дніпровському на 18 населених пунктів - 16 шкіл.

Найбільше сільських шкіл із чисельністю до 100 учнів залишається у Новомиколаївському, Приазовському, Веселівському, Чернігівському, Гуляйпільському, Мелітопольському, Розівському та Великобілозерському районах.

Серед шляхів, які дозволять змінити ситуацію, - приведення мережі ЗНЗ у відповідність до сьогоденної та перспективної соціально-економічної та демографічної ситуації по кожному населеному пункту області шляхом реорганізації чи зміни статусу частини функціонуючих закладів.

Торік за згоди громади органи місцевої влади прийняли рішення про закриття шести ЗНЗ: у Василівському (3),  Розівському (2) та Веселівському (1) районах. Також  призупинена діяльність двох ЗНЗ - у Приморському та Приазовському районах. Реорганізовано шляхом зміни статусу ще 33 школи.

- Те, що на території області залишаються школи, в яких навчається до десяти учнів, свідчить про недостатню роз’яснювальну роботу з громадою. Необхідно донести до людей усі переваги нової системи освіти. Також, зрозуміло, важливо продовжити роботу щодо забезпечення підвезення школярів до закладів освіти, - резюмував перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС