Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі підприємці напрацьовують пропозиції до митного законодавства

13 червня 2013 - 14:29

Запорізькі підприємці напрацьовують пропозиції до митного законодавства

Питання  стану розвитку системи декларування товарів та правильності визначення митної вартості на товари, що імпортуються на територію України, розглянули на засіданні «круглого столу», яке провів заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук за участю запорізьких митників, податківців і представників бізнесу.

З поточною ситуацією на митниці присутніх ознайомив виконуючий обов’язки начальника Запорізької митниці Міндоходів Михайло Бігіля. За його словами, після реорганізації кількість особового складу митниці зменшилась із 296  до 221 особи. Проте це не вплинуло на якість послуг, усі митні пости та місця оформлення залишились незмінними. Так, в області діє шість митних постів, вісім місць оформлення та два міжнародних пункти пропуску – в запорізькому аеропорту і м. Бердянськ. Також митники перебрали європейський досвід електронного декларування, який спрямовано на мінімізацію людського фактору при наданні послуг, 91 % декларування в області вже здійснюється в електронному вигляді.

Обговорюючи проблемні питання ведення зовнішньоекономічної діяльності, підприємці дійшли згоди в тому, що основним з них є завищення митної вартості товарів.

Голова ради Запорізької обласної федерації роботодавців Петро Ванат зауважив, що утворення Міндоходів – позитивне явище для розвитку бізнесу, адже тепер менше часу витрачається на контакти з митниками та податківцями. Висловив сподівання, що з часом між підприємцями та органами вдали, як і раніше, будуть підписані угоди про взаємодію. Проте в роботі органів державної влади, яка стосується визначення митної вартості, можна прослідкувати невірну системність: спосіб визначення митної вартості незрозумілий, а її розміри постійно збільшуються. Проблемою залишається також зміна коду українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності, що призводить до зниження дохідної частини бізнесу. А зважування автомобілів з товарами  впливає на швидкість їх руху та затримує доставку товарів.

Петро Ванат наголосив на необхідності об’єднання зусиль влади і бізнесу для напрацювання алгоритму дій, спрямованого на допомогу запорізьким підприємцям.

– Тема, якої ми сьогодні торкнулися, дуже складна і потребує подальшого опрацювання. Для розв’язання окреслених проблем пропоную вам надати пропозиції щодо поліпшення ситуації. Адже тільки подолавши ці перепони, ми зможемо рухатися вперед, – резюмував Петро Гончарук.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович