Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Запорожченко: «Система протитуберкульозної служби області має бути оптимізована»

14 червня 2013 - 15:15

Андрій Запорожченко: «Система протитуберкульозної служби області має бути оптимізована»

В області триває реорганізація первинної медико-санітарної допомоги. Враховуючи важливість цього процесу, питання було розглянуто під час виїзного засідання колегії обласної державної адміністрації.

За даними заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Запорожченка, нині на території регіону функціонує 141 сільська лікарська амбулаторія. Понад 30% населення області отримує медичну допомогу в сімейних лікарів

Станом на 01.01.2013 в області створено 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги.  У ході подальшої реорганізації їх кількість збільшиться до 34.

Разом з тим, посадовець відзначив, що донині продовжують функціонувати дільничні лікарні у Василівському (2), Вільнянському (1), Запорізькому (1), Мелітопольському (5) та Новомиколаївському (1) районах, що не забезпечує належний рівень надання медичної допомоги сільському населенню.

У цьому контексті він звернувся до керівників територій з вимогою до кінця року реорганізувати дільничні лікарні в сімейні амбулаторії з ліжками денного стаціонару.

Паралельно з цією роботою в області розпочато реорганізацію спеціалізованої медичної допомоги. Зокрема, Андрій Запорожченко зупинився на реформуванні протитуберкульозної служби.

Нині служба представлена спеціалізованим територіальним медичним об’єднанням «Фтизіатрія», до складу якого входять 14 протитуберкульозних закладів - диспансери, обласна протитуберкульозна лікарня та тубкабінети. Загальна кількість ліжок у мережі складає 950. Також санаторну допомогу дітям надають два протитуберкульозних санаторії місткістю по 50 ліжок.

Представник обласної виконавчої влади повідомив, що проведений аналіз роботи диспансерів довів, що переважна більшість таких закладів працює, як звичайні протитуберкульозні кабінети.

- Пацієнти, які звертаються до диспансерів з метою діагностики туберкульозу, направляються на обстеження до районних лікарень. Ці заклади не забезпечені бактеріологічними лабораторіями відповідного рівня. У диспансерах Василівського, Гуляйпільського, Пологівського районів відсутній навіть рентгенологічний апарат, - прокоментував ситуацію Андрій Запорожченко.

У зв’язку з цим запропонована нова схема роботи мережі. Так, функції цих міжрайонних протитуберкульозних диспансерів можуть виконувати туберкульозні кабінети при лікувально-профілактичних установах загальної лікувальної мережі. Методичне керівництво протитуберкульозних кабінетів залишиться за обласним протитуберкульозним клінічним диспансером.  Саме за такою схемою організована протитуберкульозна допомога в Запорізькому, Кам'янсько-Дніпровському, Великобілозерському та Якимівському районах.

У разі вирішення питання реорганізації Василівського, Вільнянського, Гуляйпільського та Пологівського протитуберкульозних диспансерів планується відкриття 10 протитуберкульозних кабінетів у складі Вільнянської, Новомиколаївської, Гуляйпільської, Куйбишевської, Розівської, Пологівської, Оріхівської, Василівської, Михайлівської, Веселівської центральних районних лікарень та кабінет у Дніпрорудненській міській лікарні.

- Таким чином, реорганізація протитуберкульозних диспансерів призведе до ліквідації дублюючих функцій, дозволить заощадити бюджетні кошти і не вплине на зниження якості надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на туберкульоз, - пояснив заступник голови облдержадміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області