Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нерест у регіоні пройшов на «добре»

17 червня 2013 - 14:57

Нерест у регіоні  пройшов на «добре»

У Запорізькій області добігає кінця заборона на вилов риби пiд час нересту. У зв’язку з цим відбулася нарада з підбиття попередніх підсумків двомісячника з охорони рибних ресурсів, яку провів заступник голови  облдержадміністрації Сергій Грачов.

За даними обласного управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства, під час двомісячника в Запорізькій області спільними зусиллями рибохорони, МВС, прокуратури, прикордонної служби та екологічної інспекції було проведено 271 рибоохоронний рейд. У результаті  виявлено 763 правопорушення, вилучено     3,4 тонни незаконно виловленої риби, а також 557 одиниць незаконних знарядь лову і 43 транспортні засоби.

Обласним управлінням ветеринарної медицини було перевірено 121 підприємство з обігу риби та продукції з неї (рибодобувні та переробні підприємства, агропродовольчі ринки). За результатами цієї роботи до адміністративної відповідальності притягнуто 29 осіб на суму 3060 грн., винесено 34 розпорядження про усунення виявлених порушень.

«Запоріжжярибоохороною», за словами начальника управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства Володимира Червоненка, організовано рибоводні пункти по встановленню штучних нерестовищ, а саме по Каховському водосховищу – три тисячі нерестових гнізд, по Запорізькому водосховищу – дві тисячі.

- Було отримано близько 240 мільйонів одиниць ікри, з якої 80%  перетвориться в личинку, а вже з цієї кількості 20% складе риба, - поінформував Володимир Червоненко. – Високий рівень води у Дніпрі сприяв успішному нересту аборигенних видів риби. Тим не менш, особливу увагу треба приділити зарибленню Дніпра.

Цього року учасникам двомісячника також вдалося провести масштабну просвітницьку роботу серед рибалок за допомогою ЗМІ, роздачі друкованих матеріалів та особистих розмов. На думку рибінспекторів, наступного року також не буде зайвим залучити до рибоохоронних заходів ДАІ, яка б змогла контролювати перевезення риби шляхами області.

Стабільним пiд час нересту залишався і рівень води в Дніпрі.   Середньодобове коливання рівнів води у верхньому б’єфі не перевищувало норму 0,4 метра. Велася робота з охорони рибних ресурсів і поза водоймами. Правоохоронці разом із співробітниками Запорізької міжрайонної природоохоронної прокуратури та рибоохорони відпрацьовували також і ринки області: мобільними групами не допущено в реалізацію 94 кілограми риби без документів щодо походження, якості та безпеки.

- Наше головне завдання полягає в тому, що підсумкові показники мають бути видні не тільки на папері, а й у Дніпрі, - підкреслив Сергій Грачов. – Підбити остаточні підсумки двомісячника та визначити план дій на наступний рік маємо під час круглого столу за участю всіх причетних служб та управлінь.

У кінцi наради усім задіянім у місячніку підрозділам були надані доручення. Зокрема, посадовці мають проаналізувати хід цьогорічної кампанії із заборони на вилов риби пiд час нересту та визначити позитивну динаміку, якої вдалося досягти, а також підготувати пропозиції для ефективного проведення такої ж кампанії наступного року. Крiм того, відповідні служби мають продовжити роботу по встановленню загороджень для плавзасобів на Хортиці та маркувальних буїв у Національному парку «Великий Луг». Звіти про роботу всіх служб протягом двомісячника будуть надані для аналізу в Запорізьку міжрайонну природоохоронну прокуратуру до 19 червня.



Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович