Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вічно живі у наших серцях

21 червня 2013 - 10:02

Вічно живі у наших серцях

Під таким гаслом відбувся Урок пам'яті, присвячений Дню скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні та з нагоди 72-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни.

Організатори заходу - Запорізький обласний військовий комісаріатом спільно з обласним центром патріотичного виховання молоді запросили до участі ветеранів війни, представників місцевих органів державної влади, військової служби, співробітників військкоматів м. Запоріжжя, військовослужбовців Запорізького гарнізону, представників  громадських організацій.

 Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців і залишився навіки в історії як День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Виявивши незламний дух та героїзм у жорстоких боях, у гіркоті нищівних поразок і славі звитяг, українці здобули мир і омріяне єднання в одній державі, яка ще мала пройти свій тернистий шлях до незалежності.

Своїми спогадами про роки воєнного лихоліття, нелегкий шлях, який довелося пройти, визволяючи країну від фашистських загарбників, поділилися ветерани війни – полковники у відставці Володимир Волобуєв і Віктор Варвашеня. Вони зазначили, що нинішнє покоління захисників виховується на прикладах мужності, героїзму й стійкості ветеранів війни, продовжуючи славні традиції фронтовиків.

Під час Уроку пам'яті було продемонстровано документальні кадри про початок війни, присвячені героїзму та патріотизму воїнів, які вступили в бій з фашистськими загарбниками в перші дні війни.

Також з концертною програмою перед присутніми виступили молоді виконавці творчих колективів обласного центру.

 

Довідково:

 

Велику допомогу Червоній армії надали запорізькі добровільні формування – народне ополчення та винищувальні батальйони. Наприкінці липня 1941 р. в Запорізькій області налічувалося 200 тис. ополченців. Особовий склад винищувальних батальйонів області на 30 вересня нараховував 3649 осіб. За короткий час в обласному центрі і  районах була проведена величезна робота по евакуації населення, промислових підприємств, засобів транспорту, зв’язку, установ культури, сільськогосподарської продукції.

Окупувавши область, гітлерівці встановили режим жорстокої експлуатації, безправ’я і терор. За два роки окупації було розстріляно 66745 мирних громадян та 10916 військовополонених, на каторжні роботи в Німеччину відправлено 157416 осіб.  

У відповідь на фашистські тортури в області розгортався партизанський та підпільний рух. Загалом після визволення Запоріжжя понад 800 підпільників та партизан області були відзначені орденами і медалями Радянського Союзу за подвиги у боротьбі з загарбниками.

 207  бійцям і офіцерам за героїзм і мужність, виявлені в боях за визволення міст і сіл Запорізької області, присвоєно звання Героя Радянського Союзу, 53 з них удостоїлись цього звання посмертно. Із загального числа Героїв Радянського Союзу 102 – уродженці Запорізької області.

Дорогою ціною дісталася перемога, ще й досі не можна назвати точну кількість воїнів, які загинули, захищаючи і визволяючи Запоріжжя і область. За дуже приблизними даними на 10 військових кладовищах, у 655 братських та 73 поодиноких могилах поховано біля 100 тис. радянських воїнів.  На території області споруджено 854 пам'ятники,  присвячені як визначним подіям, пов’язаним з війною, так і героям та учасникам війни.      

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь