Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Створення громадських пасовищ – у руках місцевих громад

25 червня 2013 - 10:23

Створення  громадських пасовищ – у руках місцевих громад

У ході робочої поїдки до Новомиколаївського та Розівського районів заступник голови облдержадміністрації Сергій Грачов провів особисті прийоми громадян, на яких мiсцевi жителі  звернулися  зі своїми питаннями та проблемами. Як і раніше, найбільш нагальною проблемою селян, для розв’язання якої вони звертаються до представників влади, залишаються земельні відносини.

Близько 25% громадян, які прийшли на прийом до Сергія Грачова, звернулися до посадовця з проханнями посприяти виготовленню документів на земельну ділянку місцевим відділом Держземагенства. Приблизно стільки ж людей мають потребу дізнатися про законність вилучення земельних ділянок, які оброблялися громадянами без договорів оренди. Ще кілька звернень стосувалися процедури отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Заступник голови ОДА надав заявникам необхідні роз`яснення щодо земельного законодавства.

Та найбільше селян хвилює питання можливості створення громадських пасовищ.  Саме  ця проблема на прийомах порушувалася найчастіше, iнодi  зверталися цілі делегації. Як відомо, в Запорізькій області, як і в цілому по Україні, діє програма підтримки тваринництва та збільшення поголів`я худоби. Проте подекуди це стає неможливим через те, що корiв ніде випасати. Проблема стосується не тільки великих сільгоспвиробників,  також непросто знайти місце для випасання худоби і власникам однієї-двох корів. У Запорізькій області  за останні 20 років більшість пасовищ були або віддані в оренду, або розпайовані, розорані під посіви зернових. Землі під пасовища небагато, але, згідно із законом, кожна територіальна громада має право отримати в користування громадське пасовище або сіножать на землях, що перебувають у власності держави чи територіальної громади. Для цього селянами має бути створена громадська організація спільного використання громадських пасовищ, яка на своїх зборах має обрати  уповноважену особу, яка візьме на себе основну роботу по організації пасовища. Далі громадська організація подає заяву до місцевого державного органу земельних ресурсів, який вносить пропозиції щодо формування громадських пасовищ та перенесення їх меж на місцевість. «Створення громадських пасовищ знаходиться цілком у руках громад. Якщо люди спільно беруться за реалізацію мети, вони завжди добиваються потрібних результатів. Треба юридично закріпляти право громад на використання пасовищ. Дорогу здолає той, хто рухається. А обласна влада буде завжди сприяти задоволенню суспільних інтересів», - підсумував Сергій Грачов.

У Новомиколаївському районі Сергій Грачов також відвідав місцевий кінний завод №86, ознайомився зі структурою та специфікою цього незвичайного виду тваринництва, а також розглянув та взяв на контроль питання із затримки виплати зарплатні на підприємстві.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович