Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області триває процес створення освітніх округів

25 червня 2013 - 13:38

В області триває процес  створення освітніх округів

В області ведеться активна робота із вдосконалення мережі загальноосвітніх навчальних закладів. Важливим кроком у цьому процесі стає створення територіальних освітніх округів на базі опорних шкіл. За інформацією Департаменту освіти і науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації, у 2012-2013 навчальному році в області функціонує 46 освітніх округів, за якими закріплено 130 загальноосвітніх навчальних закладів, у яких здобувають освіту 20039 учнів, що складає 13,2 % від загальної кількості. Найбільше округів налічується в Мелітопольському (11 округів), Вільнянському (10), Токмацькому (7) та Куйбишевському (4) районах.

Потреба у створенні освітніх округів виникла через низьку комплектацію багатьох, особливо сільських, шкіл регіону, навчання в яких недостатньо якісне через відсутність кваліфікованого викладацького колективу, і при цьому дороге через необхідність підтримки в належному стані всієї споруди. Наприклад, у Софіївській ЗОШ І-ІІ ступенів Бердянського району, яка розрахована на 192 учнів, навчається 26 дітей. У 2012 році вартість навчання кожного з них склала 31,4 тис. грн. У той час як у Кам’янсько-Дніпровському, Пологівському, Михайлівському, Мелітопольському та Василівському районах ці витрати складають 8,5 - 10 тис. грн. на одного учня. При цьому учні з цих районів показали високі досягнення на шкільних олімпіадах та у МАН.

У свою структуру освітній округ може включати загальноосвітні, дошкільні та позашкільні навчальні заклади, навчально-виробничі комбінати, професійно-технічні та вищі навчальні заклади, заклади культури, підприємства, громадські організації тощо. Координатором роботи всіх закладів у складі територіального освітнього округу виступає опорний навчальний заклад. Завдяки зменшенню видатків на утримання напівпорожніх приміщень райони області мають змогу купувати шкільні автобуси, забезпечувати школярів гарячим харчуванням, медичним обслуговуванням, вдосконалювати організацію міжшкільних курсів та факультативів тощо.

Зокрема, для безоплатного перевезення учнів до місця навчання і додому Куйбишевський та Вільнянський райони власним коштом придбали по дев’ять автобусів. У Василівському районі закрито три малокомплектні загальноосвітні навчальні заклади і створено районний позашкільний навчальний заклад «Мала академія наук учнівської молоді», що забезпечило високий рівень підготовки здібних дітей та  позитивні результати на учнівських олімпіадах.

Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації процес формування освітніх округів триватиме до 215 року,   планується збільшення їх кількості до 280.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович