Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сільські громади області тримають курс на енергоефективність

25 червня 2013 - 15:56

Сільські громади області тримають курс на енергоефективність

Запорізька область, яка  активно впроваджує на рівні місцевих громад мікропроекти з використання відновлюваних джерел енергії, визначена як регіон спеціального пілотування. У зв’язку з цим представники облдержадміністрації взяли участь у першому засіданні робочої групи з енергоефективності Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ», яке відбулося в Центральному офісі Представництва ООН в Україні

Місцевими громадами області вже реалізовано мікропроекти, спрямовані на використання відновлюваних джерел енергії. Серед них – використання вітрогенераторів, освітлення вулиць за рахунок сонячних батарей, використання у школах геліоколекторів для опалення та підігріву води тощо. Робота в цьому напрямку триває й активізується.

Так, на розгляд робочої групи запорізькими фахівцями внесено низку технічних пропозицій щодо розвитку енергоефективності в регіоні. Серед них - упровадження типової проектно-кошторисної документації на дошкільні дитячі заклади, створення енергетичної карти області, створення мобільної пересувної лабораторії з енергозбереження. Втілення цих ідей дозволить не лише максимально ефективно використовувати джерела альтернативної енергії при переобладнанні дошкільних навчальних закладів, а також розвивати наявний і технічно-досяжний потенціал області за рахунок інформування. Наприклад, енергетична карта області буде вміщувати дані про земельні ділянки та можливості їх використання під генерацію альтернативного палива, наявні лінії електропередач, інформацію щодо рози вітрів, про газові комунікації, енергоспоживання та енерговитрати будинків тощо.

За результатами засідання Департаментом промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації підготовлено та погоджено проект про внесення змін та доповнень до Регіональної програми підвищення енергоефективності Запорізької області на 2010-215 роки, який буде представлено на  розгляд депутатам на черговій сесії обласної ради. Заходи програми спрямовані на підвищення інституційної спроможності громад у реалізації власних інфраструктурних проектів із залученням відновлюваних джерел енергії, що є одним із факторів  сталого розвитку сільських територій.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки