Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Чернігівщина – край аграрних перспектив

8 липня 2013 - 14:48

Чернігівщина – край аграрних перспектив

Учасники медіапроекту «Сільська глибинка очима журналістів», який реалізується обласною організацією спілки журналістів України та під патронатом голови облдрежадміністрації Олександра Пеклушенка, побували в Чернігівському районі, який цього року відзначив своє 90-річчя.

Для сільських територій, якою є Чернігівщина, саме зараз найгарячіша пора – жнива. Тож природно, що ця тема стала головною в розмові журналістів з головою Чернігівської райдержадміністрації Олександром Лісняком. За його словами, більше половини ранніх зернових і зернобобових – із загальної площі 35554 га – вже зібрано. На полях працює майже 100 комбайнових агрегатів, цього цілком достатньо, щоб упоратися зі збиральною кампанією. А от середня врожайність складає лише біля 22%, що стало  наслідком складних погодних умов. Та це не єдина проблема, яка турбує хліборобів (і не лише чернігвських). Відсутність цінової політики, за визначенням керівника району -  біда для господарств. Адже цим користуються зернотрейдери, які пропонують ціни на зерно, що не покривають навіть витрати.

Типова й одна з найгостріших проблем для сільських територій – зайнятість. У Чернігівському районі рівень зареєстрованого безробіття складає 3,7%.

- Тому ми зосередилися на цьому напрямку роботи. Якщо відкриває свою справу хоча б один підприємець – це вже досягнення, і ми готові йому допомагати. Також бачимо перспективу для створення робочих місць у галузі тваринництва, - повідомив Олександр Лісняк.

З розвитком тваринництва, за словами посадовця, пов’язують великі надії. В районі вже є господарства, де завдяки впровадженню новітніх технологій досягли вагомих результатів. Наприклад, якщо в радянські часи надої в 1,5 тис.л молока на рік вважалися великим досягненням, то нині на сучасних фермах без напруження отримують по 4 – 4,5 тис. л молока. З такими господарствами охоче працюють і молокопереробні заводи.

Попри проблеми в рослинництві,  пов’язані з кліматичними ризиками, тут також є резерв. У цьому журналісти переконалися, побувавши на полі СТОВ «Токмачани». Місцеві хлібороби збирають зернові з 43 га, які були під парами. Тобто, ця ділянка землі рік «відпочивала». І земля щедро віддячила. Навіть при тому, що через негоду пшениця полягла, врожайність очікується на рівні 60 ц з га – майже втричі вище, ніж у середньому по району. Такий урожай цілком забезпечить прибутковість господарювання.

Як повідомив голова райдержадміністрації Олександр Лісняк, загалом у районі розраховують зібрати врожай понад 70 тис. тонн.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області