Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Поселення «Кам’яної Могили» цікавлять світову наукову спільноту

9 липня 2013 - 11:46

Поселення «Кам’яної Могили» цікавлять світову наукову спільноту

У Національному історико-археологічному заповіднику “Кам’яна Могила” відбувся міжнародний польовий семінар, учасники якого підбили підсумки спільного українсько-швейцарського проекту “Адаптація рослин і людини до змін клімату в Україні”.

Даний проект на території заповідника реалізується вже третій рік, у рамках якого  проводяться розкопки двох поселень: “Кам’яна Могила – 1” та “Кам’яна Могила – 3”. У цій роботі беруть участь не тільки запорізькі науковці та археологи, а й представники Інституту археології НАН України та Бернського університету (Швейцарія).

Заслухати звіт про реалізацію  українсько-швейцарського проекту на семінар прибули науковці не тільки з України та Швейцарії, але й Росії та США.

Як повідомив генеральний директор заповідника Ярослав Михайлов, на об’єктах були знайдені унікальні матеріали для вивчення клімату і ландшафту, а також економіки давнього населення Північного Приазов’я. Також фахівцями встановлено, що вік досліджених поселень скотарів та мисливців, розташованих поряд з пагорбом “Кам’яна Могила”, датується восьмим тисячоліттям до н.е.

- Знайдені крем'яні знаряддя праці, кістки тварин, фрагменти кераміки, а також спори і пилок древніх рослин. Завдяки відбору зразків був установлений вік поселень, - поділився результатами роботи Ярослав Михайлов.

За словами посадовця, всі цінні знахідки залишаться на території заповідника і будуть збережені для нащадків.

- Проведення такого заходу міжнародного рівня - це одна з можливостей привернути увагу світової спільноти до унікальної пам’ятки археології “Кам’яна Могила”, яка пропонується для включення до Списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Розкопки, що проводяться, мають велику цінність та відкривають для нас завісу подій історичної давнини, - зазначила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Ірина Конарева.

 

Довідково: Національний історико-археологічний заповідник "Кам'яна Могила" (Мелітопольський район) займає територію 15 га, тут знаходиться піщаний пагорб площею 3 га, який є унікальною пам'яткою стародавньої історії та культури. В гротах та печерах пагорба, яких на сьогодні відкрито 60, було знайдено петрогліфічні комплекси - унікальні зразки первісного мистецтва віком до 14 млн. років

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів