Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області вживаються заходи для мінімізації підтоплень населених пунктів

9 липня 2013 - 12:45

В області вживаються заходи для мінімізації підтоплень населених пунктів

Періодично під  підтоплення в області потрапляють більше ста населених пунктів і близько 75 тис. га сільгоспугідь у 12 районах. Основні причини – розташування населених пунктів у балочних та череневих зниженнях (58% від загальної кількості підтоплених територій), у запливах річок (28%), а також відсутність організації відведення поверхневого стоку і каналізації (29%).

Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук.

Крім того, негативно впливає  незадовільний технічний стан дренажу (13%), підпір ґрунтового потоку з боку водоймищ (14%), а також невпорядкований полив присадибних ділянок і геологічні умови територій (наявність у верхній частині розрізу водоупору). В особливо несприятливих геологічних умовах розташовані села Абрикосівка, Роздол, Виноградівка, Любимівка, Трудове, смт Пришиб Михайлівського району, села Костянтинівна, Вознесенівка, Удачне, Новобогданівка Мелітопольського району та інші.

- Для безпечного функціонування водогосподарських систем на випадок пропуску повеневих і паводкових вод підвідомчими організаціями облводресурсів підготовлено канали та скидні споруди на них, водопропускні споруди під каналами та автошляхами і залізницями на предмет пропуску дощових та паводкових вод. У разі ускладнення гідрогеолого-меліоративного стану дренажні насосні станції та свердловини вертикального дренажу міжрайонних управлінь водного господарства включаються в роботу, - повідомив Петро Гончарук.

Для забезпечення оперативного зв’язку в системі облводресурсів на сьогодні задіяно 359 абонентів мобільного зв’язку, в тому числі: диспетчерська служба – 16 одиниць, машиністи насосних станцій – 192, фахівці управлінь та облводресурсів – 151 од. Відпрацьована система взаємодії та обміну інформацією з територіальними підрозділами служби надзвичайних ситуацій області, кризовим центром Держводагентства і Дніпровським басейновим управлінням.

Запорізькою гідрогеолого-меліоративною експедицією за допомогою режимно-спостережувальної мережі постійно проводиться моніторинг динаміки залягання рівнів ґрунтових вод на зрошуваних сільгоспугіддях та прилеглих до них територій сільських населених пантів на загальній площі майже 1 млн. га.

На сьогодні для захисту сільських населених пунктів та сільгоспугідь Михайлівського та Кам’янсько-Дніпровського районів від підтоплень періодично працюють три дренажні насосні станції: ДНС-17, СНС-1 та НС «Східний скид».

Також для захисту від підтоплень дренажними водами з Каховського водосховища м.Кам’янка-Дніпровська та с. Велика Знам’янка працюють протифільтраційні завіси із свердловин вертикального дренажу Нікопольського РУВР. Відкачка води із свердловин виконується за допомогою ерліфтів з паралельним розташуванням повітряних труб. З початку року відведено дренажної води понад 11 млн. куб. метрів.

- Основні проблеми захисного комплексу – це великий фізичний знос і необхідність оновлення парку устаткування. Особливо це стосується 31 дренажної насосної станції, які знаходяться на балансі сільських рад або безгосподарні, на яких важко забезпечити збереження ліній електропередач та устаткування, - зазначив Петро Гончарук.

Нагадаємо, в березні поточного року на сесії обласної ради було затверджено Регіональну програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення річки Дніпро в Запорізькій області. Один з її пріоритетних напрямів – захист населених пунктів і сільгоспугідь від шкідливої дії вод. Для цього передбачено будівництво та реконструкція захисних гідротехнічних споруд і дренажних систем, розчищення русел річок, розробка проектів зі створення меж прибережних захисних смуг уздовж річок і водоймищ. Фінансування робіт передбачається здійснювати за рахунок держбюджету, місцевих бюджетів та коштів сільгоспвиробників.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області