Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Причали на Дніпрі передають у комунальну власність міста

12 липня 2013 - 16:04

Причали на Дніпрі передають  у комунальну власність міста

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук провів нараду  з питань експлуатації річкових причалів, які розташовані в Запорізькому та Вільнянському районах. Захід відбувся за участю представників Запорізької міської влади, а також сільських рад, де розташовані причали.

У 2012 році на баланс м.Запоріжжя передано шість пасажирських понтон-причалів, з них п’ять було відремонтовано. Цього року за рішенням Запорізької міської ради відремонтовано ще один понтон-причал, який встановлено біля стаціонарного річного причалу «Радянське». З 1 травня до нього також відкрито навігацію.

- Відновлення функціонування чотирьох безгоспних причалів, які знаходяться у верхньому б’єфі Дніпра, можливе лише за умови наявності свідоцтв на право експлуатації цих гідротехнічних споруд. Ці документи видаються регіональним представництвом Реєстру судноплавства України в м.Запоріжжя лише власнику причалу. Облдержадміністрацією встановлено, що інформація про власників цих стаціонарних причалів у регіональному Фонді державного майна України в Запорізькій області відсутня. Відповідно, безгосподарність причалів унеможливлює їх введення в експлуатацію, - пояснив ситуацію Петро Гончарук.

З метою вирішення питання встановлення власників або балансоутримувачів причалів облдержадміністрацією відповідно до діючого законодавства було відпрацьовано механізм їх визнання безгоспними та подальшої передачі у комунальну власність відповідній територіальній громаді.

Наразі виконано перший етап процедури: рішення про відсутність власників причалів прийнято на сесіях сільських рад, на територіях яких розташовані причали. Всі причали пройшли інвентаризацію. Відповідна інформація, як це передбачено законодавством, була опублікована в ЗМІ. Цей механізм був відпрацьований Михайлівською, Августинівською та Лукашевською сільськими радами, де розташовані  причали.

Щоб причал  визнати безгосподарним, має пройти рік з дня взяття на облік цієї нерухомості. Лише після цього рішенням суду причали визнають такими, що не мають господаря, та  передають у власність територіальних громад. Питання прийняття на баланс територіальних громад причалів відпрацьовується з Державною фінансовою інспекцією в Запорізькій області. Засідання суддів мають відбутися вже на початку осені.

Сільські ради, в свою чергу, передають причали в комунальну власність м.Запоріжжя. Заступник міського голови м.Запоріжжя Сергій Гладченко зазначив, що міськвиконком готовий винести це питання на засідання сесії міської ради та продовжити роботу щодо передачі причалів у комунальну власність обласного центру.

Після прийняття причалів на баланс територіальної громади здійснюється обслідування та паспортизація причалів. У підсумку регіональним представництвом Реєстру судноплавства України в м.Запоріжжя видається свідоцтво про реєстрацію гідротехнічних споруд та їх придатність до експлуатації.

Підбиваючи підсумки наради, Петро Гончарук наголосив, що необхідно виконати всю заплановану роботу до початку навігації наступного року, щоб причали можна було використовувати за їх прямим призначенням.

- У підсумку, враховуючи шість наявних понтонів-причалів, ми отримаємо десять зупинок для водного транспорту, завдяки чому охопимо всі садівництва на верхньому б’єфі Дніпра., - підвів риску Петро Гончарук.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни