Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Реформування системи медичного обслуговування станом на 27.06.2013

18 липня 2013 - 08:58

В області активно реалізується Програма економічних реформ Президента України Віктора Федоровича Януковича.

Одним з основних пріоритетів є реорганізація первинної медико-санітарної допомоги. Основною метою реорганізації первинної медико-санітарної допомоги є наближення лікарської допомоги до населення, в першу чергу, віддалених сільських районів. Це питання вирішується шляхом реорганізації ФАПів та ФП, які обслуговують більше 1 тис. населення в сільських лікарських амбулаторіях; реорганізації малопотужних дільничних лікарень в амбулаторії загальної практики сімейної медицини з ліжками денного стаціонару та можливістю передачі приміщень, що звільнилися, органам соціального захисту.

В умовах наближення лікарської допомоги сільському населенню роль ФАПів та ФП полягає у наданні долікарської допомоги, виконанні призначень сімейного лікаря, проведення профілактичних щеплень та контролі за профілактичними оглядами населення, надання практичної допомоги в реалізації пілотного проекту з державного регулювання цін на гіпотензивні препарати.

На сьогодні в області функціонує 143 сільські лікарські амбулаторії, у т.ч. 122 сімейні,

90% сімейних амбулаторій розташовані у сільській місцевості.

На даний час більше 30% населення області отримує медичну допомогу у сімейних лікарів, у т.ч. 70% - у сільській місцевості, 21% - у міській.

В 6 районах завдяки планомірній роботі по зміцненню первинної медичної допомоги вдалося не тільки повністю охопити населення сімейною медициною, а й досягти майже стовідсоткової укомплектованості штатних посад сімейних лікарів (Михайлівський, Г-Пільський, Веселівський, Оріхівський, Запорізький, К- Дніпровський).

Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" передбачено завершення реєстрації центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) як юридичних осіб у червні поточного року.

Завершено процедуру створення існуючих Центрів як юридичних осіб до 01 липня 2013 року. У масштабах області створено 32 Центри первинної медико-санітарної допомоги.

Центр ПМСД є установою охорони здоров'я, основною функцією якого є надання належної доступної і якісної первинної медико-санітарної допомоги населенню.

Необхідною умовою успіху реформування первинної ланки є створення належної матеріально-технічної бази, насамперед, за рахунок ремонту приміщень лікарських амбулаторій, оснащення їх медичним обладнанням, транспортом, медикаментами згідно табеля оснащення.

Департамент охорони здоров'я проводить моніторинг цього  процесу щомісяця і на сьогодні вже є позитивні результати роботи в цьому напрямі.

На виконання положень Закону України "Про екстрену медичну допомогу" проведено ряд заходів, спрямованих на створення єдиної системи екстреної медичної допомоги на всій території області.

В області створено Територіальне медичне об'єднання "Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф".

До складу центру увійшли 3 юридичних особи: Запорізька, Мелітопольська станції екстреної медичної допомоги, КУ "Обласний центр медицини катастроф" та 3 відділення екстреної медичної допомоги (Пологівське, Василівське, Токмацьке).

Загальна чисельність працівників ТМО складає 2703 людини. При реорганізації служби вдалося зберегти всіх працівників швидкої допомоги.

З 01.04.2013 служба екстреної медичної допомоги функціонує під єдиним центром управління на всій території області.

Дотримання принципу екстериторіальності можливе за наявності єдиної оперативно-диспетчерської служби та оснащення серверним обладнанням, сучасними засобами зв'язку та GPS-навігацією. В даний час завершені проектно-вишукувальні роботи з реконструкції приміщення майбутньої централізованої диспетчерської.

Проводиться щоденний моніторинг часу доїзду бригад швидкої медичної допомоги в усіх адміністративно-територіальних одиницях області. Виклики на всій території області обслуговуються стовідсотково. У середньому дотримання нормативу доїзду в містах складає 88-89%, у сільській місцевості - 87-89%, що залежить і від стану доріг, розвитку інфраструктури населених пунктів.

Маючи певний досвід - майже 3 місяці роботи ЕМД як єдиної структури, визначені населенні пункти для створення додаткових пунктів базування бригад швидкої допомоги.

Наказом від 17.12.2012 № 884 створена і функціонує гаряча лінія Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації.

Відповідно до графіку робіт, проводяться будівельно-монтажні роботи обласного перинатального центру генеральним підрядником ТОВ «Рубікон-Трейдінг». Вже повністю завершені демонтажні роботи, оздоблювані роботи фасаду, встановлено металопластикові вікна та придбано медичне обладнання. На акушерському корпусі виконані роботи по монтажу покрівлі, усі сантехнічні, вентиляційні роботи, прокладено електричні кабелі, проведено стяжку підлоги, здійснена вогнезахисна обробка всіх конструкцій, посилено усі отвори приміщень, встановлено перегородки з гіпсокартону, проведено та встановлено два ліфти та підйомник. Майже завершені роботи по прокладанню зовнішніх мереж теплопостачання, електропостачання, облаштування «Чистих приміщень», роботи по укладанню кахлем стін та підлог приміщень та розпочаті оздоблювальні роботи приміщень та благоустрій території, улаштування пандусу та стяжки у гінекологічному корпусі.

Завдання на 2013 рік:

Основні завдання на 2013 рік:

- подальший розвиток інституту сімейної медицини;

- завершення реорганізації дільничних лікарень, розширення мережі амбулаторій загальної практики / сімейної медицини з ліжками денного стаціонару;

- забезпечення закладів охорони здоров'я області кваліфікованими медичними кадрами;

- оснащення закладів первинної медико-санітарної допомоги та екстреної медичної допомоги сучасним медичним обладнанням, санітарним автотранспортом відповідно до табелями оснащення;

- створення єдиної оперативно-диспетчерської служби області з оснащенням її сучасним серверним і навігаційним обладнанням;

- збільшення частки первинної медичної допомоги в загальному обсязі фінансування медичних послуг;

- активізація інформаційно-роз'яснювальної роботи.

- відкриття обласного перинатального центру.

Читайте також

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло