Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віталій Казека: «Для медичної галузі не існує інших чинників для надання допомоги, крім медичних»

18 липня 2013 - 14:23

З огляду на широкий резонанс, якого набула ситуація щодо примусового лікування в обласному психоневрологічному диспансері Раїси Радченко, Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації додатково інформує про деталі та перебіг справи.

17.06.2013 до обласної клінічної психіатричної лікарні  надійшло звернення Ленінського районного відділу Запорізького міського управління МВС України з проханням провести психіатричний огляд Радченко Р.С.  На підставі вивчених  матеріалів, які  були надані, з метою запобігання вчиненню суспільно небезпечних діянь у відношенні конкретних осіб на тлі неадекватної поведінки установа звернулася до Ленінського  районного суду  м. Запоріжжя  із заявою на проведення примусового психіатричного огляду Радченко Р.С., яке було задоволено 27.06.2013.

На виконання вищезазначеного рішення суду  11.07.2013 Радченко Р.С. доставлена спеціалізованою бригадою швидкої допомоги  на примусовий психіатричний огляд. Оглянута лікарем-психіатром, який за результатами огляду встановив психічний розлад, направив на стаціонарне лікування. В приймальному відділенні обласної клінічної психіатричної лікарні оглянута черговим лікарем, який підтвердив наявність психічного розладу з агресивними тенденціями, запропонував госпіталізацію, від якої Радченко Р.С. відмовилась. Враховуючи наявність агресивної поведінки внаслідок психічного розладу, госпіталізована примусово.

12.07.2013 Раїса Радченко була оглянута комісією, яка дійшла висновку, що лікування можливе тільки в умовах психіатричного закладу. У той же день медична документація  доставлена до Комунарського районного суду   м. Запоріжжя.

15.07.2013 відбулося  судове засідання Комунарського районного суду м. Запоріжжя, за результатами якого винесено рішення щодо госпіталізації  Радченко Р.С. до психіатричного закладу в примусовому порядку.

На даний час Раїса Радченко отримує обстеження і лікування згідно з Протоколами надання психіатричної допомоги в повному обсязі за бюджетні кошти. Психіатрична допомога надається на основі принципів законності, гуманності, додержання прав людини і громадянина, доступності та відповідно до сучасного рівня наукових знань.

Ситуацію прокоментував директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віталій Казека: «Для медичної галузі не існує інших чинників для надання допомоги, крім медичних. Тому давати оцінку в цій справі можуть лише фахівці відповідного профілю. З цією метою за ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка департамент звернувся до Міністерства охорони здоров’я з проханням створити спеціальну комісію».

Нагадаємо, 16 липня голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко провів нараду з представниками медичної сфери та правоохоронних органів, під час якої  наголосив, що буде особисто контролювати перебіг справи Раїси Радченко. Також очільник регіону закликав усіх причетних до цієї ситуації діяти чітко в рамках закону та уникати спекуляцій на справі, яка пов’язана з проблемами етичного характеру.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області