Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії підбили підсумки жнив ранніх зернових та зернобобових культур

25 липня 2013 - 15:50

Учасники засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку облдрежадміністрації, яке провів заступник голови ОДА (стажування) Олег Ніколенко, підбили підсумки жнив ранніх зернових та зернобобових культур, а також визначили плани  подальшої роботи агрогосподарств регіону.

У рамках розгляду цього питання Олег Ніколенко вручив грамоти представникам територій, де зібрано понад 100 тисяч тонн зерна – Бердянського, Пологівського, Гуляйпільського та Оріхівського районів.

Загалом, за попередніми даними, запорізькі господарства прозвітували про збір 2,015 млн. тонн ранніх зернових і зернобобових культур з площі 823,9 тис. га при середній урожайності 24,3 ц./га.

У розрізі культур урожайність пшениці коливалася від 16,9 до 36,7 ц./га, озимого ячменю – від 18,1 до 41,3 ц./га, ярого ячменю – від 13,1 до 23,2 ц./га., гороху – від 8,2 до 32,9 ц./га.

У збиральній кампанії брали участь 2625 комбайнів, з яких 2547 перебувають у власності запорізьких підприємств.

Як повідомив заступник директора Департаменту АПР ОДА Олександр Ясинецький, цього року понад 60% зібраного врожаю зерна відповідає вимогам 2 – 4 класу, тобто є продовольчим.

Коментуючи показники врожайності господарств, заступник голови ОДА Олег Ніколенко відзначив, що спеціалісти Департаменту та управлінь агропромислового розвитку мають звернути увагу на суттєві коливання рівня врожайності  на сусідніх територіях.

- Поцікавтеся технологіями, які використовують господарства, можливо, їм потрібна консультативна допомога агрономів. По завершенні осінньо-польових робіт необхідно організувати навчання працівників сільськогосподарських підприємств, зорієнтувати їх на сучасні технології, які дозволять підвищити показники агровиробництва, - зазначив посадовець.

Також учасники заходу зупинилися на порушеннях, які були зафіксовані в ході жнив. Так, на території області відбулися дві пожежі - в Кам’янсько-Дніпровському та Чернігівському районах, внаслідок яких збиток господарств склав до 40 тис. грн.

За недотримання правил охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху під час збирання врожаю притягнуто до відповідальності понад 100 керівників підприємств.

Щодо подальших напрямів роботи з перших днів серпня запорізькі аграрії планують розпочинати збирання пізніх зернових. Крім того, поля, де вже зібрано ранні зернові та зернобобові, починають готувати до посіву озимих культур.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України