Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Збільшення промислового виробництва харчової продукції – спільне завдання влади та бізнесу»

31 липня 2013 - 10:54

Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко провів нараду у зв’язку з падінням промислового виробництва основних видів харчової продукції в першому півріччі поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року.

Як повідомив начальник Головного управління статистики в Запорізькій області Володимир Головешко, індекс промислового виробництва харчової продукції за січень-червень поточного року до відповідного періоду 2012 року склав 79,2%.

За даними провідних підприємств харчової та переробної промисловості падіння виробництва свинини (на 16%) відбулося через зменшення надходження сировини (поголів’я свиней на забій) в сировинній зоні та зупинку виробничої діяльності ТОВ «Єкатеринівський комбінат».

Виробництво вершкового масла жирністю до 85% значно знизилося через дефіцит молочної сировини, високу собівартість продукції, низьку купівельну спроможність населення, а також переорієнтацію ринку на продукцію з незбираного молока на кисломолочну продукцію. Один з головних чинників  зниження виробництва жирних сирів - відсутність збуту на внутрішньому ринку через високу собівартість, заборону експорту сирів при зростаючому імпорті з інших країн.

Виробництво соняшникової нерафінованої олії знизилося на 54,9%, рафінованої – на 36,6%. Серед головних причин виробники називають диспаритет цін на насіння соняшника (висока ціна на внутрішньому ринку) та олію (низька ціна на світовому ринку), а також низький урожай у минулому році. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, збільшити виробництво олії вдасться завдяки переробці врожаю 2013 року, який наразі має добрі перспективи.

На 2,5% скоротилося промислове виробництво хліба та хлібобулочних виробів, серед основних причин – зменшення споживчого попиту на «промисловий» хліб, збільшення виробництва хліба торговельними організаціями, пекарнями, які знаходяться на єдиному податку та не звітують до органів статистики, а також населенням.

Підбиваючи підсумки наради, Віктор Ємельяненко зазначив, що наразі перед владою та виробниками стоїть спільне завдання – збільшити поголів’я свиней та обсяги виробництва молока  сільгосптоваровиробниками.

- Починаючи з червня 2013 року намітилася тенденція зростання поголів’я свиней в області. Станом на 1 липня приріст склав 1,5% і має тенденцію подальшого розвитку. Збільшення обсягів молока буде досягнуто за рахунок реалізації програм з розвитку молочного тваринництва. Приріст виробництва молока у сільгоспвиробників за перше півріччя склав 6,1%. Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо повернутися на попередні обсяги виробництва та перевищити минулорічні показники, - зазначив Віктор Ємельяненко.

Для стабілізації ситуації на ринку виробництва хліба та хлібобулочних виробів наразі здійснюється переорієнтація у бік малого бізнесу  в рамках реалізації заходів програми «Мала пекарня».

- Необхідно зустрітися з кожним виробником, який формує ситуацію в регіоні, обговорити з ним проблемні моменти, визначити шляхи збільшення виробництва, запропонувати конкретну допомогу з боку влади, - підвів риску Віктор Ємельяненко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів