Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Освоєння внутрішнього ринку – головна перспектива подальшого розвитку НВК «Іскра»»

1 серпня 2013 - 13:16

Унікальне запорізьке підприємство НВК «Іскра» відзначило 54 роки з дня заснування. Сьогодні колектив «Іскри» з днем народження заводу привітав голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. В урочистостях з цієї нагоди також взяв участь генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Сергій Громов.

Історія КП «НВК «Іскра» бере свій початок у 1959 році, коли був заснований Запорізький завод пересувних електростанцій. Вже через три роки завод розпочав виробництво радіолокаційних станцій. Як розповів директор КП «НВК  «Іскра» Ігор Пресняк, за весь час існування на «Іскрі» вироблено більше 7 тисяч радіолокаційних станцій. Продукцію підприємства споживають майже 50 країн світу.

Але в «Іскри» не лише славне минуле, але й перспективне майбутнє,  наголосив у своєму виступі голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. Завдяки підтримці Президента, Уряду, системній роботі облдержадміністрації та концерну «Укроборонпром» вжито низку заходів, які дозволили стабілізувати ситуацію на підприємстві. Зокрема, прийнято закон про скасування заборгованості підприємств «Укроборонпрому» перед бюджетом, Пенсійним фондом та за теплову енергію. Вирішено питання про виділення «Іскрі» фінансової допомоги на погашення заборгованості по заробітній платні. Завод отримав держзамовлення на виготовлення інвалідних візків. Таким чином обсяги виробництва на підприємстві значно зросли.

Щоб «Іскра» мала можливість розвиватися далі, необхідно освоювати нові види продукції та ринки, вважають на підприємстві та в «Укроборонпромі».

- Сьогодні  95 відсотків своєї продукції ми відправляємо на експорт. Але, я переконаний, без внутрішнього ринку в підприємства майбутнього не буде, - зауважив директор НПК «Іскра» Ігор Пресняк.

За словами генерального директора «Укроборонпрому» Сергія Громова, зниження ризиків, пов’язаних із залежністю від зовнішніх ринків, диверсифікація виробництва  та імпортозаміщення – завдання, котрі сьогодні стоять перед концерном та підприємствами, які входять до його складу.

- Ми робимо наголос на ринках воєнної продукції, адже ця продукція приносить максимальний прибуток. Але  розуміємо, що без внутрішнього ринку є велика загроза нестабільної роботи підприємств, - зазначив Сергій Громов.

Освоєння внутрішнього ринку – головна перспектива подальшого розвитку НВК «Іскра»». В цьому переконаний  голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Завдання обласної влади - розуміти, відчувати, втручатися в ситуацію, і, головне додавати можливостей до виробничої програми. Ми створимо комісію, яка буде вивчати можливості залучення продукції наших оборонних підприємств на внутрішній ринок. Проаналізуємо, що в нас сьогодні є китайського, імпортного, з інших регіонів, і що ми можемо виробляти на таких заводах як «Іскра». Якщо буде необхідність, будемо включати регіональні програми стимулювання внутрішнього ринку та виробництва товарів народного споживання. Переконаний, що це призведе до зростання кількості робочих місць, надходжень у бюджет та до розквіту підприємства та Запорізького краю, - наголосив Олександр Пеклушенко.

З нагоди свята голова облдержадміністрації  вручив грамоти кращим працівникам заводу «Іскра» та орден «За заслуги» II ступеня керівнику підприємства Ігорю Пресняку, який, до речі, набув офіційного статусу директора підприємства. Наказ про його призначення підписано генеральним директором «Укроборонпрому» Сергієм Громовим.

 

 

Управління у справах преси та інформації  

Читайте також

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді