Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Ножицями кроїти» запорізькі підприємства не дозволю - Олександр Пеклушенко

1 серпня 2013 - 15:04

Проблемні питання реформування та розвитку підприємств оборонно-промислового комплексу області розглянуто на нараді в обласній державній адміністрації, яку провів  голова ОДА Олександр Пеклушенко. Захід відбувся за участю генерального директора ДК «Укроборонпром» Сергія Громова.

- Запорізькі підприємства складають значний сегмент в Державному концерні. Наша робота має бути спрямована на їх стабілізацію та розвиток, а для цього необхідно розуміти не тільки ринкову ситуацію, але й тонкощі розвитку кожного підприємства, - зазначив, відкриваючи нараду, Олександр Пеклушенко.

У цьому контексті очільник регіону запросив до слова керівників ДП «Івченко-Прогрес», НВК «Іскра», ДП “Радіоприлад”,  ВП «Запорізьке спеціальне конструкторське бюро авіаційних бортових систем», ДП «ЗДАРЗ «МіГремонт».

Також Олександр Пеклушенко звернувся до свого заступника з проханням допомогти виступаючим накреслити на символічній дошці дорожню карту вирішення  наболілих проблем галузі.

Директор ДП «Івченко-Прогрес» Ігор Кравченко  констатував, що всі підприємства оборонного комплексу працюють приблизно в одних й тих самих умовах.

- Всі ми маємо ряд проблемних питань, однак наразі наша увага має бути зосереджена на стратегічному напрямку. Найголовніше - прийняти комплексну програму розвитку підприємств оборонного комплексу, чітко визначити пріоритети та спрямувати ресурси на їх виконання. Поодиноке вирішення окремих проблем галузі загальну ситуацію не стабілізує, - зазначив керівник підприємства.

Коментуючи це зауваження, генеральний директор ДК «Укроборонпром» Сергій Громов відзначив, що Президент України добре ознайомлений з цим питанням. Однак проблема в тому, що насамперед необхідно відшукати ресурси для того, щоб профінансувати заходи такої програми.

Керівники ДП “Радіоприлад” Сергій Панфілов та ВП «Запорізьке спеціальне конструкторське бюро авіаційних бортових систем» Олег Лобань порушили питання реструктуризації підприємств.  Як повідомив С. Панфілов, нині на підприємстві працює 700 робітників, а територія, яку необхідно доглядати та охороняти, розрахована на 18 тисяч персоналу. Так ситуація не є раціонально.

Ігор Пресняк, гендиректор НВК «Іскра», звернувся до генерального директора ДК «Укроборонпром» з дещо іншим проханням – відстояти підприємству статус «казенного».

Однак вископосадовець прокоментував цю пропозицію неоднозначно: «З одного боку, статус казенного підприємства не дає можливості вас збанкрутувати, а з іншого, позбавляє потенційних інвесторів та шансів розвитку. Враховуючи ваш інтелектуальний потенціал та напрацювання, досить імовірно, що інвестиції на підприємство прийдуть».

Добру новину Сергій Громов повідомив для ДП “Радіоприлад” та ДП «ЗДАРЗ «МіГремонт». Планується, що з наступного року державне замовлення на ремонт військової техніки буде формуватися протягом місяця після прийняття бюджету, що дозволить суттєво скоротити терміни оформлення документації та збільшити час на проведення безпосередньо ремонту.

У  ході наради йшлося про необхідність створення центрів, які об’єднають ряд промислових та оборонних підприємств, повернення ПДВ, виплати боргів по зарплаті.

Підбиваючи підсумки, голова ОДА Олександр Пеклушенко наголосив, що проблеми запорізьких підприємств добре відомі, їх вирішення залежить від співпраці органів місцевої влади, злагодженої роботи депутатів від області та Уряду.

- Переконаний, всі ми по одну сторону барикад. Наразі нам необхідно визначитися з воєнною доктриною, стратегією та пріоритетами. Продукція наших підприємств користується попитом на міжнародних ринках. Завдання для нас – знайти можливості оптимізувати витрати та провести грамотно реструктуризацію. Разом з тим, наголошую, у ході цих процесів «ножицями кроїти» запорізькі підприємства не дозволю. Всі ці процеси відбуватимуться під суворим наглядом і контролем обласної влади, - резюмував очільник регіону.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді