Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців запрошують ознайомитися з «Вознесенським скарбом»

3 вересня 2013 - 15:12

Запоріжців запрошують ознайомитися з «Вознесенським скарбом»

В обласному краєзнавчому музеї відкрито нову виставку «Вознесенський скарб», організовану за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.

- Виставка присвячена унікальній пам’ятці археології світового рівня, відкритій та дослідженій на території сучасного м.Запоріжжя в 1930-ті роки. Тоді, під час грандіозного будівництва Дніпрогесу та промислового комплексу, на Запоріжжі працювала Дніпрогесівська археологічна експедиція Наркомпросу УРСР, яку очолював видатний учений Дмитро Яворницький, - повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Ірина Конарева.

Пам’ятка знаходилась на схід від села Вознесенка на височині «Вознесенівська гірка», зараз це територія міста між заводом флюсів і МК «Запоріжсталь». Там було знайдено обпалені золоті, срібні та залізні предмети: різноманітні бляшки та застібки, вудила, стремена, ножі, наконечники, прикрашені орнаментом платівки від поясів, навершя у вигляді орла та лева тощо. Загальна вага золотих виробів «скарбу» склала 1,2 кг, речей зі срібла – 1,8 кг.

- З різних причин про унікальну знахідку забули. Увагу науковців та громадськості пам’ятка привернула вдруге після 1981 року, коли працівники обласного краєзнавчого музею, з’ясувавши, що частина «скарбу» зберігається в Харкові, спромоглися повернути в Запоріжжя скульптуру орла, - зазначила Ірина Конарева.

На виставці вперше разом представлено частину «Вознесенського скарбу» - срібне навершя у вигляді орла із колекції обласного краєзнавчого музею та значну групу предметів (83 одиниці) із фондів Дніпропетровського Національного історичного музею. Крім того, вперше експонуються фотографії з наукового звіту археолога В.А. Грінченка, які зберігаються у науковому архіві Інституту археології НАН України та рідкісні фотографії учасників Дніпрогесівської археологічної експедиції на розкопках із сімейного архіву С.В.Грінченка, виявлені в 2012 році.

Виставка «Вознесенський скарб» працюватиме до кінця вересня. Телефон для довідок: 764-39-12.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами