Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Спільні інтереси – запорука співробітництва запорізького та німецького бізнесу

10 вересня 2013 - 11:28

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук зустрівся з Генеральним консулом Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Детлефом Вольтером та обговорив  перспективи співпраці німецького та запорізького бізнесу. Високий гість уперше перебуває з робочою поїздкою в Запорізькій області на цій посаді.

Привітавши Детлефа Вольтера на запорізькій землі від імені голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка, Петро Гончарук запропонував обговорити конкретні перспективні напрямки співпраці.

- Для нас дуже важливо, що Запорізька область стала однією з перших, яку ви відвідуєте, адже наш регіон завжди  тісно співпрацював із Німеччиною, але, на жаль, за перше півріччя поточного року обсяги зовнішньої торгівлі товарами та послугами зменшилися. Проте сподіваюсь, що ми зможемо поліпшити ці показники завдяки тісній подальшій співпраці. За результатами першого півріччя поточного року наша область посіла третє місце за обсягом ВВП, поступившись лише Донецькій та Дніпропетровській областям. Безперечно, це є свідченням того, що наш регіон динамічно розвивається, - зазначив Петро Гончарук.

За словами посадовця, Запорізька область – енергетичний центр України, адже 26% електроенергії країни виробляється саме тут. Особлива увага приділяється альтернативній енергетиці, в області працюють сонячна та вітрова електростанції.

- Для Німеччини дуже цікаві здобутки та напрацювання Запорізької області в галузі енергетики, тому я обов’язково завтра відвідаю Міжнародний енергетичний форум. Ми намагаємося по максимуму розвивати відновлювальні джерела енергії, тож переконаний, що цей захід буде для нас дуже корисним. Крім того, мені  цікаво побачити сонячну батарею на даху виставкового центру «Козак-Палац», - зазначив Детлеф Вольтер.

Петро Гончарук підкреслив, що для запоріжців дуже важливо, що в нашому регіоні також буде проходити святкування Дня німецької єдності, і 8-9 жовтня очікується прибуття німецької бізнес-делегації.

- Необхідно посилити співпрацю в напрямку прямих інвестицій, бо він розвинений поки що не дуже добре. Переконаний, що тепер, після першої поїздки до Запорізького краю, після відвідання Міжнародного енергетичного форуму ви станете частим гостем на запорізькій землі, - зазначив Петро Гончарук.

Детлеф Вольтер висловив також переконання, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом значно вплине на співпрацю України з Німеччиною і виведе її на якісно новий рівень.

 

Довідкова інформація:

Обсяги зовнішньої торгівлі товарами та послугами між Запорізькою областю та Німеччиною склали 107,1 млн. доларів і зменшилися на 21,8 млн. доларів або на 16,9%. Обсяги експорту склали 47,5 млн. доларів, обсяги імпорту – 61,4 млн. доларів.

Товарообіг між підприємствами Запорізької області та німецькими партнерами склав 102,6 млн. доларів. Експорт продукції запорізьких підприємств до Німеччини склав 43,4 млн. грн.

Основні статті експорту: недорогоцінні метали та вироби з них (87%), продукція хімічної та пов’язаної з нею галузей промисловості (6,32%), машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання (2,61%).

У порівнянні з першим півріччям 2012 року експорт продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості збільшився на 30,4%, машин, обладнання та механізмів, електротехнічного обладнання зріс на 15,15%, недорогоцінних металів та виробів з них зменшився на 28,8%.

Імпорт продукції з Німеччини до Запорізької області склав 59,3 млн. грн. Основні статті імпорту: машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання (46%), недорогоцінні метали та вироби з них (20,7%), продукція хімічної та пов’язаної з неї галузей промисловості (7,4%), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (3,8%), мінеральні продукти (3,33%), готові харчові продукти (2,62%).

Прямі іноземні інвестиції з Німеччини до Запорізької області станом на 1 липня 2013 року склали 1,98 млн. доларів. З них 46,6% інвестовано в промисловість, 25,5% - в операції з нерухомим майном, 14,8% - у сільське, лісне та рибне господарство, 6,9% - у транспорт, складське господарство, поштову та кур’єрську діяльність, 5,4% - у гуртову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортних засобів та мотоциклів, 0,7% - у будівництво.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області