Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відкриється польський візовий центр

11 вересня 2013 - 10:32

У Запорізькій області з робочою поїздкою перебуває Генеральний консул Республіки Польща у м. Донецьк Якуб Волонсевіч. Сьогодні з ним зустрівся заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук. Під час зустрічі представники української та польської сторони обговорили перспективи співробітництва країн у регіональному аспекті.

Як зазначив Петро Гончарук, влада Запорізької області зацікавлена у розширенні зв’язків з Республікою Польща в різних напрямках – економічних, культурних, освітянських. Зокрема,  акцентував увагу на залученні польських інвестицій у розвиток регіону.

- Нам є над чим працювати у питанні залучення прямих іноземних інвестицій. Тому ми пропонуємо  найближчим часом провести бізнес-місії, в яких візьмуть участь підприємці Польщі та Запорізької області, щоб обговорити взаємовигідні напрямки співробітництва, - запропонував Петро Гончарук.

Польський дипломат позитивно відгукнувся на пропозицію проведення спільних бізнес-місій та зазначив, що після ретельної підготовки вже на початку наступного року делегація польських бізнесменів змогла би взяти участь у такому заході. Пан Волонсевіч наголосив, що Польща має позитивний досвід у питаннях енергозбереження і цей досвід, на його думку, має особливо зацікавити регіональну владу.

- У Польщі нам вдалося досягти позитивних результатів у енергозбереженні. 50% енерговитрат ми економимо за рахунок реалізації програми з термомодернізації. Я вважаю, що для Запорізької області це дуже цікаве питання, і польська бізнес-місія може бути присвячена саме йому, - зауважив Якуб Волонсевіч.

Також він повідомив, що вже найближчим часом у Запоріжжі планується відкриття візового центру, що полегшить оформлення документів для  бажаючих відвідати Польщу.

- Наше головне завдання - максимально спростити комунікації між представниками бізнесу наших країн. А комунікації – це візи та транспорт. Тому ми вітаємо ініціативу щодо відкриття в Запоріжжі візового центру. Переконаний, що це дозволить нам  стрімко розвивати економічні відносини, - наголосив заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук.

 

Довідкова інформація: Обсяги зовнішньої торгівлі товарами та послугами між Запорізькою областю та Польщею за перше півріччя поточного року склали 79,5 млн. доларів. Обсяг експорту товарів та послуг склав 61,6 млн. доларів, обсяг імпорту – 17,8 млн. доларів.

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами склало 43,8 млн. доларів.

Товарообіг між підприємствами Запорізької області з польськими партнерами досяг 78,5 млн. доларів. Експорт продукції запорізьких підприємств склав 60,6 млн. доларів.

Основні статті експорту – недорогоцінні метали та вироби (74,93%), мінеральні продукти (7,45%), машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання (7,34%).

Імпорт продукції Польщі до Запорізької області склав 17,8 млн. доларів. Основні статті імпорту – недорогоцінні метали та вироби (38,3%), машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання (15,57%), живі тварини, продукти тваринництва (8,11%), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (8,1%).

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни