Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Центральні і регіональні органи влади об’єднують зусилля, щоб погасити заборгованість із зарплати до кінця року

13 вересня 2013 - 15:42

Центральні і регіональні органи влади об’єднують зусилля, щоб погасити заборгованість із зарплати до кінця року

Під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова та за участю Міністра соціальної політики Наталії Королевської відбулася всекраїнська селекторна нарада з питань погашення заборгованості з виплати  заробітної плати, пенсійних внесків, стану зайнятості та легалізації трудових відносин. Запорізьку область представляв перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко.

Урядовець повідомив, що з березня поточного року спостерігається позитивна динаміка – сума заборгованості із зарплати в країні скоротилася на 143 млн.грн. або 13%. Тому на нараді зібралися, щоб з’ясувати, як розвинути цю тенденцію, яка допомога потрібна територіям від органів центральної влади.

- Я беру це питання під свій контроль. Ніхто вмовляти погашати заборгованість не буде. Позиція Уряду чітка: за допущення нарощування заборгованості із зарплати – кримінальна відповідальність, - наголосив Сергій Арбузов.

Про загальний стан доповіла Міністр соціальної політики Наталія Королевська, зазначивши, що в системі рейтингової оцінки регіонів ключовими є показники стану погашення заборгованості із зарплати, страхових внесків та зайнятості населення. Запорізька область була відзначена з позитивного боку за повну відсутність заборгованості на підприємствах комунальної форми власності, а також за найвищий рівень працевлаштування  безробітних.

Разом з тим,  залишаються проблеми з темпами погашення заборгованості із заробітної плати. З цього питання було заслухано керівників Донецької, Луганської, Одеської, Харківської, Миколаївської, Івано-Франківської, Тернопільської та Запорізької областей. Характерною особливістю є те, що майже для всіх регіонів є спільна причина накопичення боргів – левова частка підприємств державної форми власності, підпорядкованих центральним органам влади.

На це вказав, зокрема, у своєму звіті Віктор Ємельяненко. Посадовець повідомив, що станом на 1 вересня загальна сума заборгованості в області складає 53,9 млн.грн., з них 44,3 млн. грн. припадає  на державні підприємства, що становить 84%. Незважаючи на зусилля облдержадміністрації,  погоджені з центральними органами графіки погашення заборгованості не виконуються. Особливо це стосується підприємств сфери «Укроборонпрому». Наприклад, лише на заводі «Радіоприлад» накопичили 17 млн. грн. боргу. 

Підбиваючи підсумки селекторної наради, пані Міністр доручила  надати міністерству пропозиції змін до законодавства, які висловлювалися представниками областей, а також відкориговані та погоджені з центральними органами влади графіки погашення заборгованості.

- Якщо ми об’єднаємо зусилля місцевої, центральної влади, контролюючих та правоохоронних органів, ми виконаємо завдання Президента Віктора Януковича – погасити заборгованість до кінця року, - зазначила Наталія Королевська.

За підсумками наради перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко також дав доручення керівникам структурних підрозділів та служб.

- Перше: до 20 вересня всі без виключення повинні розробити нові графіки погашення заборгованості. Ми маємо пропозиції змін до законодавства і підзаконних актів, які впливають на стан погашення заборгованості, їх також треба сформулювати на направити в уряд. Крім того, слід систематизувати інформацію про проблеми по галузях, територіях, які виступають чинниками заборгованості, щоб мати цілісну картину і розв’язувати проблеми системно, - доручив Віктор Ємельяненко.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області