Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область прийняла Всеукраїнську естафету пам’яті «Слава визволителям України»

14 вересня 2013 - 13:21

У с. Темирівка Гуляйпільського району відбулася урочиста передача символів Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України» Запорізькій області від Донецької. У заході взяв участь заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Пелих.

Нагадаємо, акція ініційована організацією ветеранів України і триває з лютого 2013 р. по жовтень 2014 року. Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України» була підтримана на вищому державному рівні: 19 жовтня 2012 року Президент України Віктор Янукович видав Указ «Про заходи у зв'язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».

Представники обласної та районної влади та ветерани Великої Вітчизняної війни зустрічали донецьких колег на кордоні Запорізької та Донецької областей, а потім колоною рушили до села Темирівка, яке було першим в області звільнено від фашистсько-німецьких загарбників.

Юрій Пелих привітав присутніх від імені голови обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка та голови облради Віктора Межейка.

- Сьогодні ми приєднуємося до святкування 70-річчя визволення України та приймаємо символи естафети від Донецької області. Вересень та жовтень – це місяці, коли наша армія переможно пройшла по запорізькій землі, звільняючи Батьківщину від німецько-фашистських загарбників. За визволення нашої області 207 солдатів були представлені вищій нагороді Героя Радянського Союзу, з них 57 – посмертно. Тож, у першу чергу, ми схиляємо голову перед тими, хто віддав своє життя та свободу заради того, щоб ми зараз жили в мирі та злагоді. Ветерани Великої Вітчизняної війни, яких залишилося дуже мало, - це жива історія, і тільки вони розкажуть нам правду про ті страшні події. Ми ніколи цього не забудемо та передаватимемо це з покоління в покоління. Слава визволителям України! – зазначив Юрій Пелих.

Також із вітальним словом до присутніх звернувся народний депутат України Олександр Дудка.

- Я щиро й сердечно вітаю гуляйпільців з визволенням нашого району та села Темирівка, де ми зараз знаходимося. Такі події дають нам гарну нагоду подумки повернутися в роки народного подвигу наших прадідів, дідів та батьків. Ми низько вклоняємося живим ветеранам, вклоняємося перед пам’яттю тих, кого з нами вже немає. Наша пам’ять вічна, імена наших визволителів назавжди викарбувані золотими літерами в наших серцях, - зазначив Олександр Дудка.

Спілкуючись після заходу з журналістами, Юрій Пелих розповів, що для нього сьогоднішнє свято носить, у тому числі, й особистий характер.

- Мій дід, Іван Іванович Жовниренко - учасник Великої Вітчизняної війни, він якраз із села Темирівка. Тож у дитинстві я щороку 9 травня приходив до пам’ятника нашим визволителям, біля якого ми сьогодні зібралися. Все, що він розповідав мені про війну, - це правда, і вже ніхто та ніколи не зможе мене переконати в іншому. Це був великий подвиг великого народу. І наше завдання зараз – донести це до дітей, відстояти історичну правду та право ветеранів на те, щоб про них говорили з гідністю та повагою, - зазначив Юрій Пелих.

Відповідно до графіка передачі символів естафети Гуляйпільський район передає їх у м. Оріхів, після цього вони будуть передані ще до кількох міст та районів області, в тому числі – до м.Запоріжжя, а 29 жовтня символи естафети будуть передані до Херсонської області.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.