Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Партизанські подвиги - в пам'яті народній

17 вересня 2013 - 15:21

Партизанські подвиги - в пам'яті народній

Напередодні Дня партизанської слави у Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбулося засідання круглого столу "Стратегія і тактика партизанського і підпільного руху в Україні 1941-1944 рр.", у якому  взяли участь представники ветеранських та громадських організацій, військовослужбовці місцевого гарнізону, студентська та учнівська молодь, призовники. Почесними гостями заходу стали ветерани Великої Вітчизняної війни та військової служби.

Як наголосив заступник обласного військового комісара з виховної роботи Михайло Логвінов,  партизанський і підпільний рух вважається одним з найважливіших факторів перемоги над фашистськими загарбниками. В умовах тривалої окупації і глибокого тилу підпільно-партизанські формування ефективно взаємодіяли з  регулярними частинами в ході підготовки і під час проведення операцій.

Своїми спогадами про буремні роки війни, участь у партизанському та підпільному русі поділилися ветерани Великої Вітчизняної війни полковник у відставці Віктор Варвашеня, капітан першого рангу у відставці Микола Гречко. Вони закликали молоде покоління брати приклад у своїх справах та вчинках з героїв, які пройшли горнило найстрашнішої  війни.

Учасникам уроку партизанської слави були продемонстровані документальні кадри про рух опору в Україні в роки Великої Вітчизняної війни.

На завершення заходу для воїнів місцевого гарнізону та призовників було організовано огляд експозиції краєзнавчого музею, присвяченої подіям партизанського і підпільного руху на території Запорізької області.

 

Довідково:
Окупанти проводили політику геноциду, відповіддю на яку став масовий рух опору. Полум’я партизанської війни охопило практично всю Україну. В 46 партизанських з’єднаннях, у тисячах підпільних організацій і груп  вели боротьбу 600 тисяч народних месників. Вони знищили близько півмільйона гітлерівців, 467 гарнізонів і штабів, 1566 танків і бронемашин, 211 літаків, 915 складів з боєприпасами, 607 залізничних мостів, 248 вузлів зв’язку, пошкодили близько 2 тис. км телеграфно-телефонного зв'язку. У боях з фашистськими загарбниками загинуло 50 тис. партизанів, з яких 35 тис. полягли в період 1941-1942 р.р., а ще близько 15 тис.  – у 1943-1944 р.р. Мужність та героїзм народних месників гідно відзначені й вшановані. 95 наших співвітчизників-партизанів  стали Героями Радянського Союзу, близько 63,7 тис. нагороджені орденами і медалями, 6 партизанських командирів отримали орден Суворова, 140 –  орден Богдана Хмельницького. За визволення Запоріжжя понад 800 підпільників і партизан області були відзначені орденами й медалями Радянського Союзу  за подвиги у боротьбі з загарбниками.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області