Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Подвиг партизанів ніколи не буде забутий»

20 вересня 2013 - 13:31

Уже протягом дванадцяти років 22 вересня в Україні відзначається  День партизанської слави. Це данина всенародної шани тим, хто в сувору військову годину боровся з фашистами на окупованій території. На честь цієї дати біля пам'ятника підпільній групі «Ревком» відбувся мітинг пам'яті, в якому взяв участь голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. Від обласної влади керівник регіону привітав учасників партизанського руху зі святом і подякував за їх подвиг.

- Це був особливий вид військових дій. Якщо у діючій армії була і передова, і тил, то у партизанів була лише передова, вона була скрізь. Ми шануємо ваш подвиг, знаємо той неоціненний внесок, який зробили ви і ваші полеглі соратники. Десять відсотків збройних сил противника ви взяли на себе, а найголовніше те, що найстрашніший ворог - фашизм - не знав ні хвилини спокою на нашій українській землі. Низький уклін вам за ваш подвиг. Передаю вам слова вітання Президента України Віктора Януковича. В його програмі пріоритетами є вирішення соціальних питань, передусім, учасників бойових дій, партизанських боїв. Вічна пам'ять полеглим,  слава героям  живим, - зазначив на мітингу Олександр Пеклушенко.

Під час мітингу грамотами облдержадміністрації були нагороджені учасники партизанського руху Віктор Варвашеня та Іван Савченко.

Довідково. Всього партизанами України було знищено 465 тисяч ворожих солдатів і офіцерів, пущено під укіс 5019 військових ешелонів, підірвано і знищено 1566 танків і бронемашин, 13535 автомобілів, 820 гармат і мінометів, збито і знищено на аеродромах 211 літаків, підірвано 607 залізничних та 1589 шосейних мостів, розгромлено 411 ворожих гарнізонів, 56 штабів військових частин, звільнено від фашистської окупації сотні міст і сіл України.

На території  Запорізької області вже в перші дні окупації почали діяти 28 партизанських загонів, які налічували понад 800 осіб. У 1942-43 рр. активно діяли партизани таких груп як «Ревком» (керівники групи Л.Ачкасов і Б.Миронов), М.Гончара (Запоріжжя), О.Костенка (Мелітополь), молодіжна группа М.Самсики «За радянську Україну (с. Балабине).

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України