Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Агропромисловий комплекс регіону демонструє високий приріст виробництва

23 вересня 2013 - 13:39

Агропромисловий комплекс регіону демонструє високий приріст виробництва

Підсумки роботи агропромислового комплексу Запорізької області за вісім місяців 2013 року розглянули учасники щотижневої апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Згідно з програмою економічних реформ Президента України «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» робота агропромислового комплексу регіону була спрямована на забезпечення продовольчої безпеки, підвищення конкурентоспроможності продукції місцевого виробника, вирішення соціальних проблем села.

Як повідомив заступник голови ОДА Олег Ніколенко, за темпами приросту виробництва сільськогосподарської продукції у звітному періоді область посідає друге місце в Україні, за обсягами виробництва – 11-те. Так, валова продукція галузі за вісім місяців склала 5,8 млрд. грн.., або 140 % до рівня 2012 року. Збільшення обсягів валової продукції в сільськогосподарських підприємствах склало 177,5%, у господарствах населення – 114,9%. Такі результати досягнуто за рахунок збільшення  виробництва валової продукції рослинництва (157,9%) та тваринництва (105,4%).

Рівень оплати праці в галузі збільшився на 9,8 % проти аналогічного періоду торік. Середньомісячна номінальна зарплата становить 2017 грн.

Щодо орендної плати Олег Ніколенко повідомив, що станом на 15.09.2013 за земельні паї виплачено 397,6 млн. грн. (66,8% від нарахованої суми). При цьому голова облдержадміністрації доручив посадовцю проаналізувати причин такого низького рівня розрахунків, а також запропонувати шляхи розв’язання проблеми.

Крім того, Олег Ніколенко порушив питання цінової політики на ринку зерна. Так,  ціни на зерно в порівнянні з минулим роком значно нижчі. Якщо торік пшеницю ІІ класу аграрії реалізовували по 1980 грн. за тонну, то зараз – по 1680 грн./т. Таким чином, продовольча пшениця здешевшала на 25%, а фуражна – на 30%, так само як і соняшник. На переконання представника обласної виконавчої влади, цінова ситуація в регіоні безпосередньо пов’язана зі зниженням цін на світовому ринку зерна.

Разом з тим, запорізькі аграрії продовжують збір пізніх зернових та круп’яних культур. Паралельно проводиться підготовка ґрунту та посів озимих. Станом на 20.09.2013 засіяно 133,5 тис. га, що складає 20% до завдання.

Для підтримки аграрного сектору в області працюють програми «Сільське подвір’я»,  «Мала пекарня», «Програма розвитку сільського господарства на 2012 – 2013 роки». Крім того, реалізуються бюджетна програма «Державна підтримка галузі тваринництва».

Також згідно з Державною програмою активізації розвитку економіки на 2012 – 2014 роки в області здійснюється будівництво та реконструкція восьми об’єктів загальною вартістю 73 млн.грн.

Коментуючи цю доповідь, голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко звернув увагу на необхідність приділити увагу заготовці овочів на зиму.

- Проведіть ретельний аналіз, скільки і чого нам потрібно на зиму, щоб потім не було дефіциту. Особливо зверніть увагу на борщовий набір. Якщо чогось не вистачає, завозьте вже зараз по прийнятних цінах, - наголосив Олександр Пеклушенко.

Також очільник регіону зазначив, що найближчим часом необхідно провести розширену нараду з представниками районів та профільних обласних служб, на якій розглянути проблемні питання їх взаємодії.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят