Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До кінця року в дошкільних закладах області планується створити більше тисячі місць

24 вересня 2013 - 12:27

Уже досить тривалий час у області, як і всій країні, з усією гостротою стоїть проблема нестачі місць у дитячих садках. На її розв’язання спрямована одна з соціальних ініціатив Президента України щодо забезпечення всіх дітей відповідного віку обов’язковою дошкільною освітою.  Про стан її виконання, дії обласної виконавчої влади в цьому напрямку мова йшла на брифінгу, який провів заступник директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Віктор Захарчук.

- Ланка дошкільної освіти є чи не найважливішою в освітянському процесі, адже саме в цьому віці у дитини закладаються основи її розвитку і майбутніх навичок. Тому це питання набуло важливого значення в державній політиці і системного підходу в його вирішенні. Про це свідчать і соціальні ініціативи Пезидента України Віктора Януковича, і проголошення 2013 року Роком дитячої творчості, і низка програмних документів. Відповідно і дії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування спрямовані на відновлення закритих раніше дошкільних навчальних закладів, розширення їх мережі, стовідсоткове охоплення дошкільною освітою дітей старшого дошкільного віку, вдосконалення мережі навчально-виховних комплексів, - зазначив Віктор Захарчук.

Посадовець повідомив,  що в області сьогодні налічується 555 дошкільних навчальних закладів. З них функціонують 502 (рік тому було 496), в яких виховуються 56 тисяч дітей.

За цей рік охоплення дітей 3-5 років зросло  на 9 % і становить  по області 91 % від загальної  кількості. Проте на різних територіях цей показник суттєво відрізняється. Наприклад, у Пологівському та Приморському районах дошкільною освітою діти охоплені повністю, вище  середньообласного цей показник у містах Енергодарі (96 %), Мелітополі (95 %), близький до нього у м. Запоріжжі (89 %).

Найгірше становище у цьому питанні в Новомиколаївському (45 %), Василівському (68 %), Великобілозерському (72 %) районах.

Досягнуто результату в забезпеченні обов‘язкової дошкільної освіти дітей 5-річного віку. 70% від їх загальної кількості  здобувають освіту безпосередньо в ДНЗ, решта ж охоплені різними формами - педагогічним патронатом, перебуванням у тимчасових групах при школах, дошкільних та позашкільних закладах. Різними формами охоплено 100% пятилітніх дітей  на всіх територіях, крім Оріхівського району (99 %), м.Запоріжжя (98 %) та Великобілозерського району (93 %).

Віктор Захарчук звернув увагу ще на таку проблему як перевантаження закладів, особливо у містах. Сьогодні на 100 місць припадає в середньому по області 112 дітей, у т. ч. у містах - 125 осіб, у сільській місцевості 70. Найбільші черги на влаштування до ДНЗ існують у містах Запоріжжі (1403 особи),  Бердянську (317), Мелітополі (302).

- За період з січня поточного року створено 1283 нових місця для дітей у дошкільних установах. До кінця ж календарного року планується завершити відновлювальні роботи у дитсадку № 26 на 240 місць в м. Мелітополі . Завершується капітальний ремонт дошкільного закладу № 186 в Орджонікідзевському районі Запоріжжя. Ведуться роботи з відновлення семи додаткових груп у функціонуючих закладах. Таким чином,  до кінця року ми розраховуємо створити ще понад  тисячу  місць, що дозволить суттєво знизити напругу в цьому питанні, - повідомив Віктор Захарчук.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»