Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ветерани згадують битву за Дніпро

24 вересня 2013 - 14:42

Ветерани згадують битву за Дніпро

У Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбувся Урок пам’яті «Подвигу жити у віках»,  присвячений 70-річчю битви за Дніпро, за участю ветеранів, представників місцевих органів влади,  особового складу обласного військового комісаріату.

- Восени 1943 року розгорнулася грандіозна битва за Дніпро, в якій взяли участь війська п’яти фронтів. Цю битву  розглядають, як низку взаємопов’язаних військових операцій Великої Вітчизняної війни, здійснених протягом чотирьох місяців другої половини 1943 року. Запеклі бої точилися за кожне місто й село. Але до кінця вересня було створено 23 плацдарми на правому березі Дніпра, - нагадав присутнім ті історичні події заступник обласного військового комісара полковник Михайло Логвінов.

Форсування Дніпра є яскравим прикладом героїзму радянських військ, за мужність і самовідданість, виявлені  у боях на плацдармах, 2438 воїнам присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Своїми спогадами про роки воєнного лихоліття, про нелегкий шлях, який довелося пройти, звільняючи Україну від фашистських загарбників,  поділилися Герой Радянського Союзу генерал-майор у відставці Петро Рубанов, учасник битви за Дніпро, ветеран війни підполковник у відставці Іван Якобчук. Ветерани зазначили, що нинішнє покоління захисників повинно виховуватись на прикладах мужності, героїзму й стійкості учасників Великої Вітчизняної війни, продовжувати славні традиції фронтовиків, а також гідно виконувати свій військовий обов’язок.

Під час Уроку пам’яті було продемонстровано документальні кадри про звільнення України від фашистських загарбників, події битви за Дніпро.

 

Довідково

У серпні 1943 року, після завершення Курської битви, фашистська Німеччина втратила будь-які надії на перемогу над СРСР. Гітлер прийняв рішення – виграти час за рахунок стримування Червоної Армії на рубежах природної перешкоди. Наказ збудувати комплекс оборонних споруд уздовж Дніпра, відомих як «східна стіна» або «східний вал», був відданий німецькою ставкою 11 серпня  і виконаний негайно.

26 серпня 1943 року директивою Ставки Верховного Головнокомандувача  радянським військам наказувалось провести дві стратегічні наступальні операції. Першою розпочалася Чернігівсько-Полтавська стратегічна операція (26 серпня – 30 вересня 1943р.).  Було звільнено значну частину території Лівобережної України, сотні населених пунктів,  великих міст, серед яких обласні центри – Суми, Чернігів, Полтава.

Нижньодніпровська стратегічна наступальна операція  (26 вересня – 30 грудня 1943 р.) була останньою в битві за Дніпро. У її рамках були здійснені Мелітопольська фронтова операція (26 вересня – 5 листопада), Запорізька (10-14 жовтня), П’ятихатська (15 жовтня – 5 листопада), Дніпропетровська (23 жовтня – 5 листопада), Знам’янська (14 листопада – 20 грудня) фронтові операції. Протягом бойових дій звільнено Запоріжжя, Мелітополь, Дніпропетровськ, П’ятихатки й сотні інших малих і великих населених пунктів.

Битва за Дніпро стала однією із найкровопролитніших: кількість втрат з обох сторін становить від 1,7 до 2,7 мільйонів бійців. 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області