Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фестиваль «Покрова на Хортиці» запрошує гостей

1 жовтня 2013 - 14:35

На завершальний етап виходить підготовка до IV Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», який триватиме у м.Запоріжжя з 5 по 14 жовтня. Про те, що цікавого зможуть побачити на заході запоріжці та гості обласного центру, журналістам під час брифінгу розповіла директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Ірина Конарева.

Фестиваль було започатковано в 2010 році за ініціативи облдержадміністрації та обласної ради за підтримки Міністерства культури України. Цього року в рамках фестивалю розпочнеться святкування  75-річчя утворення Запорізької області.

- Низку свят, які триватимуть протягом десяти днів, відкриє Покровський ярмарок, який відбудеться в Запоріжжі 5 жовтня. Під час заходу, в якому візьмуть участь всі райони та міста обласного значення регіону, буде обрано переможців у двох номінаціях: «Краща презентація району області» та «Краща презентація району м.Запоріжжя». Нагороджуватиме переможців голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, - повідомила Ірина Конарева.

За ініціативи Олександра Пеклушенка на ярмарку працюватиме «Містечко щастя» з розвагами для дітей. В організації культурної програми для гостей свята, як для дорослих, так і для дітей, візьмуть участь професійні творчі колективи. Так, Театр юного глядача підготував програму «Герої казок у гості до нас», у якій будуть задіяні ростові ляльки; обласний театр ляльок представить програму «Весела галявина». Крім того, окрему програму підготували артисти театру ім.Магара, які покажуть фрагменти спектаклю «Мамай». Гості свята також зможуть поспілкуватися з артистами, сфотографуватися з ними та взяти автографи.

На ярмарку працюватиме й намет обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.М.Горького, де запоріжці та гості міста зможуть пройти віртуальну екскурсію закладом, ознайомитися з виставкою «Літературне Запоріжжя» та переглянути нові сучасні книжкові видання. Крім того, працівниками бібліотеки будуть проводитися майстер-класи зі створення блогів у інтернеті за п’ять хвилин.

Відкриття фестивалю «Покрова на Хортиці» відбудеться 6 жовтня о 14.00, уперше за всю історію його проведення – у Вознесенівському парку, біля пам’ятника Святославу Хороброму. На відкритті фестивалю виступатимуть козацький ансамбль пісні і танцю  «Запорожці», вихованці Всеукраїнської федерації «Спас» та інші. Крім того, буде проведено обряд прийняття козачат до козацького війська. О 14.30 відбудеться міжнародний турнір «Лава на лаву» на Кубок Ярослава Мудрого. Крім того, в цей день планується встановити рекорд України з приготування найбільшої щерби - козацької рибної юшки, розрахованої на 333 порції.

Урочисті заходи фестивалю, присвячені святу Покрови Пресвятої Богородиці, Дню українського козацтва, 75-річчю утворення Запорізької області, відбудуться 11-12 жовтня на території національного заповідника «Хортиця». На свята спеціально приїдуть Міністр культури України Леонід Новохатько та Посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт.

- 11 жовтня о 18.30 в Совутиній балці на о.Хортиця буде організовано благодійний перегляд ландшафтної театралізованої вистави театру ім.Магара «Тарас Бульба». 12 жовтня з 9.00 на «Козацькому колі» відбудуться урочистості з нагоди Дня українського козацтва, а після цього на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» - молебень на честь свята Покрови Пресвятої Богородиці,  концерт за участю творчих колективів та виконавців з 15-ти регіонів України. Концерт відкриє Національний Президентський оркестр України. Також до уваги гостей свята буде запропоновано реконструкцію козацького бою, організованого спільно з Посольством США в Україні, - повідомила Ірина Конарева.

За словами посадовця, у реконструкції братимуть участь близько 100 професійних артистів та каскадерів, які спеціально приїдуть з Києва до Запоріжжя.

На площі біля пам’ятника Тарасу Бульбі заплановано презентацію обласного циклу заходів національного розмаїття області «Національне подвір’я», де буде продемонстровано народні традиції, звичаї, кращі зразки народного мистецтва та національна кухня 27 найбільш численних в області національно-культурних товариств.

У рамках Року дитячої творчості, проголошеного Президентом України Віктором Януковичем, також передбачено дитячий блок: «Свято краси та гордості козацького краю». Це буде презентація українських костюмів з усіх куточків країни, а також українського народного танцю «гопак». У заході візьмуть участь 35 дітей та 10 дитячих колективів з регіонів України. Запорізька область буде представлена дев’ятьма районами та містами.

У містечку майстрів «Запорізькі обереги» понад 100 майстрів продемонструють свою творчість у всіх традиційних видах мистецтв: гончарстві, кераміці, художній ковці, різьбі по дереву та розпису по дереву, соломоплетінні, вишивці, виготовленні ляльок-мотанок, оберегів тощо.

Також 12 жовтня буде презентовано фестивальну туристичну марку IV Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», яку можна буде придбати лише на цьому фестивалі,  вона є колекційною.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят